UT-team tweede op #DATA hackathon

| Kitty van Gerven

Het mocht ze dan een slapeloze nacht hebben gekost, maar dat hadden ze er graag voor over. Vol trots toonden de UT-studenten Dominik Terweh, Nick Hemmink en Sean Parker zaterdagmiddag een reusachtige cheque van 350 euro; de tweede prijs in de eerste #DATA hackathon.

Een beetje moe waren de drie Creative Technology- en BIT-studenten wel, toen ze aan het einde van de wedstrijd in Capitool 15 hun prijs in ontvangst namen. Maar dat gold ook voor het Team te Water van Saxion, dat de eerste prijs (een cheque van 1500 euro) in de wacht sleepte. En trouwens voor alle twintig studenten en ontwikkelaars uit het bedrijfsleven, die afgelopen weekeinde deelnamen aan deze eerste hackathon, een initiatief van InnoValor. Ze hadden zich immers allemaal een etmaal lang gebogen over een drietal pittige problemen, hun aangereikt door de samenwerkende partijen in het onderzoeksprogramma Digital We, waaronder de gemeente Amsterdam, SIVI, Rijkswaterstaat en VGZ.

Oplossingen

De zes teams werden uitgedaagd oplossingen te bedenken voor: 1. slimmer onderhoud aan de weg, 2. wegwijs in de zorg en 3. het vormgeven van een persoonlijke MijnOverheid-site. Om die uitdagingen aan te gaan kregen de teams de beschikking over interne data van de bedrijven en organisaties.

Op de been gehouden met pizza’s, fruit en energiedrankjes en met een paar minuutjes rust tussendoor op een van de bedden die speciaal hiervoor in Capitool 15 waren neergezet, werkten de teams aan hun oplossingen. Elk probleem werd door twee teams getackeld.

Beter wegonderhoud

De jury, bestaande uit Will Janssen van InnoValor, Chintan Amrit, assistent hoogleraar op de UT en Janine Swaak, coach bij het Kennispark, kende uiteindelijk de eerste prijs toe aan het Team te Water van Saxion. Dit team presenteerde een goed werkende methode voor een betere aanpak van het wegonderhoud door Rijkswaterstaat.

App voor gezondheidsadvies

Het UT-team, dat een app had gebouwd, die gezondheidsadvies op maat levert en de persoonlijke gezondheidssituatie van de gebruiker monitort, was overigens niet de enige tweede-prijswinnaar. Vanwege de hoge kwaliteit van de prestaties besloot de jury ter plekke een tweede tweede prijs toe te kennen. Deze ging naar het team van Fontys Hogeschool voor een strak ontworpen, gebruiksvriendelijk en persoonlijk ontwerp voor de site MijnOverheid.

De eerste #DATA hackathon leverde volgens oganisator InnoValor zo veel goede innovaties en ideeën op, dat het evenement zeker voor herhaling vatbaar is.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.