UT toont gezicht in Focus on Faces

| Kitty van Gerven

Ze waren allemaal al eens te zien in het UT-Nieuws Magazine. Maar vanaf morgen prijken ze gezamenlijk op de expositie Focus on Faces: tientallen foto’s van hoogleraren, onderzoekers, studenten en universiteitsbestuurders. Stuk voor stuk bijzondere portretten uit de portfolio van fotograaf Rikkert Harink.

Focus on Faces is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de 37-jarige Harink. Zoals de titel al doet vermoeden omvat de expositie in de Vrijhof, die morgen officieel wordt geopend door hoofdredacteur Ditta op den Dries van UT-Nieuws, voornamelijk portretten.

Honderd studenten

Het meest bijzondere is wel de compilatie van 100 foto’s van studenten, die samen niet minder dan 38 nationaliteiten vertegenwoordigen. Harink fotografeerde ze allemaal op de UT. ‘Al vanaf het begin dat ik hier kwam fascineerde het me dat er zo veel nationaliteiten rondlopen op zo’n betrekkelijk kleine plek’, laat hij weten.

De expositieruimte wordt verder gevuld met 35 portretten, die Harink in de afgelopen vier jaar voor het UT-Nieuws Magazine maakte. Daaronder is ook de foto van Vinod Subramaniam. Harink weet het nog precies: ‘Dat was de hoogleraar aan wie de coverstory van de allereerste uitgave van het magazine was gewijd.’

Grafische elementen

Bij die ene coverfoto zou het niet blijven. Er volgden er minstens dertig. Praktisch geen maand ging voorbij of Harink leverde wel de ‘plaat’ voor de omslag. En altijd waren het portretten met een toegevoegde waarde: foto’s waarin de compositie mede werd bepaald door een speels gebruik van grafische elementen als lijnen, vlakken en kleurcontrasten. ‘Personen uitbeelden in een bijzondere positie ten opzichte van hun omgeving, daar kan ik mijn creativiteit in kwijt’, laat Harink weten. Vijfendertig van dergelijke foto's, speciaal voor deze gelegenheid uitgevoerd in zwart/wit, geven een beeld van Harinks liefde voor de portretkunst.

Toch hoeven het wat hem betreft niet altijd portretten te zijn. ‘Soms vind ik het ook heel prettig om me eens op architectuur of landschappen te richten’, laat de fotograaf weten. En niet zelden draait het in zijn foto’s alleen maar om het nieuws. Want al werkt Harink al weer zeven jaar als zelfstandig fotograaf, bij tijd en wijle keert hij terug naar zijn roots als fotojournalist.

TC Tubantia

Na zijn opleiding Fotonica werkte Harink namelijk vijf jaar voor de Twentsche Courant Tubantia. Hij hield er een passie voor fotojournalistiek aan over en nog altijd strijden zijn liefde voor de kunst en zijn behoefte om ‘het verhaal’ in beelden vast te leggen om voorrang. Maar wat voor foto Harink ook maakt, ‘hij moet wel altijd getuigen van creativiteit.’

Dat geldt in het bijzonder voor zijn abstracte foto’s. Op de tentoonstelling Focus on Faces zijn er vijf van te zien. Grote afbeeldingen van niet te definiëren onderwerpen. ‘Althans, zo lijkt het op het eerste gezicht’, lacht Harink. ‘Maar het zijn in wezen zoekplaatjes. En als je goed kijkt.....’

De expositie Focus on Faces is het zeker waard om een keer ‘goed te kijken’. Dat kan nog tot 20 december in de kleine expositieruimte van de Vrijhof.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.