Learning on the job bij ‘Nedap University’

| Rense Kuipers

Studenten van de nieuw opgerichte Nedap University gaan bachelormodules volgen bij informatica. Deze invulling werd bedacht door de afdeling Professional Learning & Development van de UT.

Photo by: Rikkert Harink

De eerste lichting van vijf studenten van de ‘universiteit’ van de elektronicafabrikant uit Groenlo is vorige week begonnen aan een opleiding tot softwareontwikkelaar. Ze volgen twee dagen in de week colleges en passen tijdens de rest van de week de opgedane kennis toe bij Nedap.

Learning on the job

‘Je kunt het zien als een soort learning on the job’, zegt Helma Hoving, zakelijk directeur van Professional Learning & Development, die uitlegt dat de studenten vier modules aan de UT gaan volgen, bij de opleiding informatica. Twee andere modules volgen ze aan de TU Eindhoven.

‘Wij matchen de vraag in de markt met het aanbod dat we op de UT hebben’, vervolgt Hoving. ‘We vroegen ons af of we maatwerk konden bieden, maar daar is de groep te klein voor en de capaciteit bij docenten en hoogleraren niet aanwezig.’

De studenten van Nedap University ontvangen volgens Hoving geen bachelordiploma, maar een certificaat per afgeronde module.

Vraag en aanbod

Volgens Hoving merkt Nedap dat er meer vraag dan aanbod is in de sector. Vandaar dat het bedrijf de Nedap University is gestart om mensen met een bèta-opleiding (net afgestudeerde hbo’ers en academici) om te scholen.

Gezien het huidige aantal van vijf studenten spreekt Hoving over een pilot. Zo is de planning van de bachelor niet afgestemd op de werkdagen die de studenten hebben bij Nedap. ‘Het kan best zijn dat als er volgend jaar een grotere groep is, we dan misschien toch maatwerk kunnen aanbieden’, zegt Hoving. ‘Maar dat is iets voor de toekomst.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.