UT helpt Belastingdienst bij afschaffen blauwe envelop

| Paul de Kuyper

Het Centre for e-Government Studies van de UT helpt de Belastingdienst bij het afschaffen van de blauwe envelop en het digitaliseren van alle post. Deze week tekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst voor 2 jaar.

De Belastingdienst wil enkel nog digitaal communiceren met burgers omdat dat volgens staatssecretaris Wiebes (Financiën) sneller, goedkoper en veiliger is. De blauwe envelop verdwijnt daarmee. Het Centre for e-Government Studies gaat de overgang naar digitale correspondentie monitoren en de Belastingdienst adviseren over de aanpak.

Vertrouwen van burgers

Op dit moment loopt een overheidscampagne om mensen te bewegen de elektronische berichtenbox van Mijn Overheid.nl te activeren. UT-onderzoekers zullen onder andere peilen of burgers vertrouwen hebben in deze digitale berichtenbox en of zij gebruiksgemak ervaren.

Volgens UT-hoogleraar Wolfgang Ebbers heeft de digitalisering van de Belastingdienst grote impact op de samenleving. Mensen zullen nieuwe digitale vaardigheden moeten leren. Ebbers wijst erop dat het Centre for e-Government Studies in het bijzonder zal kijken hoe rekening gehouden kan worden met belastingbetalers die geen internet hebben.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.