Glazenwasrobot klaar voor de markt

| Paul de Kuyper

UT-spin-off Kite Robotics is klaar om de markt op te gaan met een glazenwasrobot voor hoge kantoorgebouwen. De eerste praktijktesten met de robot, op de gevel van de Spiegel, verliepen goed.

Kite Robotics, een spin-offbedrijf gevestigd in de Gallery, testte donderdag zijn gevelreinigingsrobot op gevel van de Spiegel. Het was de eerste praktijktest, laat directeur Stefan Spanjer weten. ‘Hij heeft een paar banen gemaakt over de noordzijde het gebouw.’

Volgens Spanjer, die werktuigbouwkunde studeerde aan de UT, is de test goed verlopen. Hij denkt dat zijn product klaar is om de stap naar de markt te maken. Kite Robotics richt zich op grote bedrijfspanden met relatief veel glas in hun gevels, maar de robot kan ook andere materialen schoonmaken.

Gevaarlijkste beroep ter wereld

De glazenwasrobot van ongeveer een meter bij een meter bestaat uit een grote borstel die aan vier lange kabels langs een gevel beweegt. De vier wielen kunnen inveren waardoor de robot niet wordt geremd door obstakels zoals opstaande randen.

‘De lengte van die kabels kunnen we zo aanpassen dat de cleaning head van de robot de hele gevel kan bestrijken, ook de lastige plekjes waar de glazenwasser niet bijkomt’, zei Spanjer in een eerder interview met UT Nieuws.

Volgens Spanjer kan zijn robot een gevel niet alleen sneller en goedkoper reinigen dan een menselijke glazenwasser, het is vooral ook veel veiliger. ‘Glazenwasser is het gevaarlijkste beroep ter wereld. Verzekeraars schalen de beroepsgroep zelfs hoger in dan brandweerlieden en militairen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.