Op de weegschaal en bloed prikken

| Rense Kuipers

Even een kort, maar venijnig prikje in je ringvinger en je weet als medewerker al snel hoe de vlag erbij hangt op het gebied van cholesterol en glucose. Het is immers de Gezonde Week op de UT en daar zit ook een ‘health check’ bij.

Naast het bloedprikken meten mensen van de arbozorg ook je bloeddruk. Om helemaal een volledig beeld te krijgen, staat ook een weegschaal klaar waaruit onder andere gegevens als je BMI en vetpercentage uitrollen.

Diëtiste en bewegingswetenschapper Titia van der Stelt is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Afhankelijk van de uitslag geeft ze advies, alsook algemene tips.

Zout en vet

Om je cholesterol omlaag te krijgen kun je bijvoorbeeld minderen in het eten van verzadigde vetten, zoals uit kaas, worst en volle melk, legt Van der Stelt uit. Onverzadigde vetten, zoals in noten en vis zijn volgens haar wel oké.

Een hoge bloeddruk heeft volgens Van der Stelt vooral te maken met stress, maar ook een teveel aan zout. ‘Dat vind je al in kleine dingen. Onverwachts zit in rookvlees, mosterd en sambal best veel zout.’ Het natriumgehalte mag daarom omlaag en het kaliumgehalte (uit groente en fruit) juist omhoog. Niet voor niets staan bakken met appels, peren en mandarijnen onder andere bij de ingang van Carré.

‘Mag wel vaker’

PhD-student Francesco Acciani (vakgroep Hybrid Systems, faculteit EWI) vindt de jaarlijkse controle ‘belangrijk en nuttig’, vooral omdat hij hierdoor zijn vooruitgang kan bijhouden. Acciani is naar eigen zeggen in ruim een jaar tijd zo’n 40 kilo afgevallen. Mede daarom mag wel vaker zo’n gezondheidscontrole plaatsvinden, vindt hij. ‘Dan zijn de resultaten veel betrouwbaarder.’

Satie Biharie, secretaresse bij het Bureau Onderwijsbegeleiding van EWI onderstreept het belang van de controle. ‘Je meet dit soort dingen eigenlijk niet standaard op, ook al ben je wel met je gezondheid bezig.’

Ze vervolgt: ‘Zoals nu ziet het er helemaal goed uit, maar een paar jaar geleden was mijn bloeddruk te hoog. Vanwege deze controle kwam ik uiteindelijk bij de huisarts terecht. Als het nu te veel of te hoog was geweest, kan ik er wat aan doen.’

Programma

Ook de rest van de week staat in het teken van gezondheid, zoals vanavond een lezing van Studium Generale met Harvard-professor Michael Brenner en UT-hoogleraar vloeistoffysica Detlef Lohse. Verder zal bijvoorbeeld fysiotherapiepraktijk Topvorm Twente twee specialisaties toelichten (dry needling en een hardloopanalyse). Kijk hier voor het hele programma.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.