Half miljoen euro voor UT-laseronderzoek

| Sieme de Wolf

De UT ontvangt een bedrag van €510.000 als onderdeel van Laser4fun, een internationaal project dat lasertechnieken onderzoekt. UT-laseronderzoeker Gert-Willem Römer: 'We zijn een van de partners met het hoogste budget.’

In totaal ontvangt het ‘European Training Network’-project, een samenwerking van tien universiteiten en industriële partners, een Marie Curie beurs van 3,5 miljoen euro. Van dit geld worden veertien jonge onderzoekers op een promotietraject aangesteld, waarvan twee aan de UT.

Blij verrast

Gert-Willem Römer, laseronderzoeker aan de UT, gebruikt het geld voor onderzoek naar een laserstraal die verbindingen tussen ionen selectief kan verwijderen. ‘Ik ben blij verrast met deze beurs en de twee posities die de UT in het onderzoek krijgt.’

Toepassingen

Lasertechnieken kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet, en bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van fotolithografie, de gangbare techniek voor het maken van chips.

Zo worden ze onder andere gebruikt om verschillende soorten apparatuur bacterievrij te houden en om oppervlakten gladder of juist ruwer te maken, om bijvoorbeeld een bepaalde vloeistof aan te trekken of juist af te stoten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.