Elsevier: UT bungelt onderaan bij NSE

| HOP, Petra Vissers , Rense Kuipers

Van de technische universiteiten scoort de UT het slechtst in de Nationale Studenten Enquête. Dat blijkt uit een analyse van weekblad Elsevier. Van de 21 beoordeelde bacheloropleidingen scoorden er slechts vier positiever dan gemiddeld.

Naast de vier positief beoordeelde opleidingen, werden er acht gemiddeld beoordeeld en negen negatief. Ter vergelijking: bij de TU’s in Delft en Eindhoven kreeg één opleiding een negatieve beoordeling.

Het leverde de UT een tevredenheidsscore op van -23,8 procent. In Eindhoven was de score 54,5 en in Delft 25,0 procent.

0 procent

Elk jaar geeft het weekblad een bijlage uit over het hoger onderwijs. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat niet alle universiteiten even groot zijn, of dezelfde mix van opleidingen hebben.

Elsevier vroeg niet alleen studenten naar hun oordeel, maar ook hoogleraren en universitair hoofddocenten. Ook zij bleken niet enthousiast over de UT. 0 procent van de stemmers zette een opleiding van die instelling op de eerste plaats als werd gevraagd naar de beste opleiding in hun vakgebied.

De totaalscore zegt overigens weinig over de afzonderlijke opleidingen. Het heeft voor aankomende studenten waarschijnlijk meer zin om te kijken naar de gedetailleerde oordelen per studie. Dan blijkt bijvoorbeeld dat hoogleraren aankomend studenten aanraden naar Leiden te gaan voor een studie wiskunde, en naar Delft voor werktuigbouwkunde.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.