Kennispark onderzoekt mogelijkheden vastgoedfonds

Campussen in Nederland – waaronder het Kennispark Twente – willen gezamenlijk investeerders verleiden om geld te steken in congrescentra, kantines of kantoren. D66 maakt zich zorgen en kondigt Kamervragen aan.

Die voorzieningen zijn moeilijk te financieren, onder meer omdat onderwijsinstellingen geen geld mogen uitgeven aan commercieel vastgoed. Dus willen de grootste acht campussen van Nederland een gezamenlijk fonds oprichten om geld van beleggers aan te trekken, meldt het Financieele Dagblad vandaag. Het fonds zou een omvang moeten hebben van tussen de één en twee miljard euro.

‘Kennispark is secretaris en trekker in het overleg van de acht campussen van nationaal belang, Economische Zaken en de Netherlands Foreign Investment Agency’, legt Janinka Feenstra van Kennispark Twente uit. ‘Naast het verkennen van het vastgoedfonds wordt ook gewerkt aan andere zaken, zoals gezamenlijke branding en marketingcommunicatie. Hiermee hopen de innovatiecampussen een actieve bijdrage te leveren aan het strategisch aantrekken van nieuwe bedrijven naar Nederland.’

‘Megalomane vastgoedprojecten’

D66 is niet blij met het plan. Volgens kamerlid Paul van Meenen zijn er goede redenen voor dat onderwijsinstellingen niet mogen investeren in commercieel vastgoed. ‘Dan hadden deze bestuurders vastgoedbelegger moeten worden. We moeten voorkomen dat universiteiten en andere onderwijsinstellingen zich laten verleiden tot megalomane vastgoedprojecten.’

Voor de UT gaat die kritiek van Van Meenen niet op. Volgens Feenstra is de UT namelijk niet van plan om deel te nemen in het vastgoedfonds. Andere campussen zijn volgens haar nog in gesprek en aan het verkennen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.