'Er zijn geen geheimen meer'

| Redactie

PhD-student Bas Goorden ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek een methode die het onmogelijk maakt om bankpasjes te kraken of om eigenschappen van bankpasjes na te bootsen.

Onderzoeker Bas Goorden ontwikkelde een methode die het onmogelijk maakt om bankpasjes te kraken of om eigenschappen van bankpasjes na te bootsen. De PhD-student promoveert vandaag.

De methode moet voorkomen dat hackers de chips van bankpasjes, creditcards of identiteitsbewijzen kopiëren. Goorden gebruikt hiervoor een combinatie van lichtverstrooiing en de kwantumeigenschappen van licht. Het gaat om lichtdeeltjes (fotonen) die zich tegelijkertijd op meerdere plekken kunnen bevinden.

Een flipperkast

De bankpas krijgt een flinterdun laagje droge witte verf dat vele miljoenen nanodeeltjes bevat. ‘Als je een lichtdeeltje de verf in stuurt zal het, als in een flipperkast, tussen de nanodeeltjes ‘doorstuiteren’ tot het ontsnapt’, licht Goorden toe. ‘De bank stuurt een uniek patroon van lichtstipjes de verf in. Aan het oppervlak ontstaat een nieuw uniek patroon van de ontsnappende lichtdeeltjes. Als het stipjespatroon klopt, keurt de bank het pasje goed.’

Geen geheimen meer

Volgens de onderzoeker zijn er voor de zogeheten Quantum-Secure Authentication (QSA) methode geen geheimen meer nodig. ‘Er kan dus niets ontfutseld worden’ Daarnaast is de methode eenvoudig en goedkoop. ‘De technologie is al beschikbaar, het laagje verf is goedkoop en eenvoudig aan te brengen en de uitleesapparatuur bestaat uit een simpele laser, zoals in cd-spelers), een eenvoudige beeldsensor en een beeldvormende chip zoals die in iedere moderne beamer zit.’

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij de MESA+-vakgroep Complex Photonic Systems in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.

Foto: Bas Goorden legt staatsecretaris Sander Dekker zijn methode uit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.