MIRA-onderzoekers voorspellen uitkomst coma beter

| Rense Kuipers

MIRA-onderzoekers vonden een manier om de uitkomst van een coma door zuurstofgebrek beter te voorspellen. Dat deden ze door in plaats van een keer een EEG (Elektro-encefalografie)-meting, continu EEG-metingen te doen bij patiënten.

Photo by: Creative Commons

In plaats van bij tien procent van de patiënten van de patiënten, is het met deze methode mogelijk om bij zo’n vijftig procent een inschatting te maken wat de uitkomst van een coma zal zijn. Na een continue EEG-meting keken ze naar de snelheid van herstel van de hersenbeschadiging. Die methode vergeleken ze met de ‘oude’ methode.

Prognose

Van mensen die in coma zijn gegaan na zuurstofgebrek kan bij voldoende herstel binnen twaalf uur goed voorspeld worden of ze kunnen herstellen. Is er onvoldoende verbetering in de eerste 24 uur, dan is de prognose slecht.

MIRA-onderzoekers Jeanette Hofmeijer en Michel van Putten werkten samen met het Rijnstate ziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente. Hun onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Neurology.

Ethische vragen

Dit onderzoek plaatst artsen en naasten voor nieuwe ethische vragen. Wanneer zijn de vooruitzichten van een comapatiënt zo slecht dat een behandeling niet meer nodig is? Wie mag die beslissing überhaupt nemen? Medici en filosofen van MIRA starten daarom een nieuw onderzoek om op deze (en andere) ethische vragen antwoord te geven.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.