UT gaat papierindustrie helpen met pyrolyse

| Rense Kuipers

De UT werkt samen met het Gelderse bedrijf Alucha om papierslib te ‘kraken’, door middel van pyrolyse. Het papierslib wordt hierdoor omgezet in bio-olie en voor hergebruik geschikte grondstoffen. In het lab van thermische werktuigbouwkunde wordt momenteel een reactor getest.

Na de zomer bouwen beide partijen een mobiele ‘pilotplant’, waarin het papierslib gekraakt wordt door het zonder toevoer van zuurstof te verhitten. Volgens hoogleraar Energietechnologie Gerrit Brem kunnen de vezels uit papierslib worden omgezet in olie en brandbaar gas en de mineralen gebruikt worden als grondstof.

Dat zou volgens Brem veel schelen voor de papierindustrie. Zo hoeft de afvalstroom niet meer gedumpt te worden, wat 70 euro per ton kost. Ook kan de reactor direct in de productieketen worden ingebracht, zodat transport naar grote installaties niet nodig is.

Brem ziet, naast papierslib, veel mogelijkheden voor de toepassing van pyrolyse. Bijvoorbeeld bij het verwerken van bermgras, riet, mest en zuiveringsslib.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.