‘Mensen voelen zich hier verbonden’

| Marly Bergen

Het was gisteravond weer een lange rij van liefhebbers voor het Indonesian Food Festival, op het grasveld voor de Vrijhof. Daar konden de bezoekers allerlei Indonesische gerechten bestellen: van snacks tot ‘big meals’.

Photo by: Jellien Tigelaar

‘De ‘Mortabak Manis’ is dit jaar een erg populaire snack’ vertelt Deden Noor Rachman, hoofd van de commissie van het Indonesian Food Festival. ‘Dat is een Indonesische pannenkoek, waar altijd veel vraag naar is, het was binnen een uur uitverkocht’. De satégerechten zijn vooral populair als ‘big meal’, vertelt Rachman.

Na de traditionele Indonesische dans halen de presentatoren een aantal mensen uit het publiek om mee te dansen op Indonesische muziek, er is niet veel animo voor. ‘Dat heeft meer te maken met verlegenheid van de bezoekers dan echte cultuurverschillen’ zegt Noor Rachman. Hij vertelt waarom er volgens hem zoveel mensen op af komen. ‘De combinatie van een festival en traditioneel Indonesisch eten is een goed format, verschillende nationaliteiten samen brengen op dit festival en kennis laten maken met de Indonesische keuken en cultuur, daar gaat het om.’

Er komen niet alleen studenten op het festival af, op de grond zitten ook veel kinderen en ouders. ‘Er zijn niet zoveel Indonesische gemeenschappen in Enschede, mensen voelen zich hier verbonden met elkaar’, verklaart Noor Rachman.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.