UT-studente onderzoekt lege busjes

| Marly Bergen

Busjes die ouderen en mensen met een beperking vervoeren rijden vaak leeg rond constateerde bedrijfsbegeleider Bernhard Hoeksma van HHM/timeslab van masterstudente technische wiskunde Inge Tensen (23). Voor haar aanleiding om een model te maken waarin de busjes vaker passagiers hebben.

Wat heb je precies onderzocht?

‘Ik heb onderzocht hoe de lege busjes anders kunnen worden ingezet. De busjes vervoeren onder anderen ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en jongeren die naar speciaal onderwijs gaan. Het model dat ik heb gemaakt plant de ritten van deze busjes slimmer in, zonder verlies van de reiskwaliteit.

Wat heb je als oplossing bedacht?

‘Ik heb gekeken naar een manier hoe je winst kan behalen uit het combineren van verschillende doelgroepen in een busje. Steeds meer mensen worden gestimuleerd om met het openbaar vervoer te gaan, maar veel mensen hebben speciaal opgeleide chauffeurs nodig om hen te vervoeren, dus dat is vaak geen optie, zij kunnen niet zomaar met het openbaar vervoer.’

Ook hebben we rekening gehouden met het aanbod van vrijwilligers. Er is altijd een doelgroep die afhankelijk blijft van dit soort vervoer.

Wat wordt er nu met je idee gedaan?

‘Er zijn een aantal pilots gedaan en nu gaan we het verder in de praktijk brengen.’

Met het idee van Tensen kan tweehonderd miljoen euro worden bespaard volgens HHM/timeslab. Ze zijn zeker van plan het model in gebruik te nemen.

Tensen studeert volgende week dinsdag 19 mei af op haar onderzoek.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.