Combinatietoernooi korfbal en basketbal

| Peter Wolbers

Een vreemd gezicht vrijdagavond in het sportcentrum. Een vijftigtal studenten speelde daar in de zaal zowel korfbal als basketbal. Twee teams en twee helften, één basket en één korf.

Het ‘Arrivak-toernooi’ was georganiseerd als initiatief van de besturen van basketbalvereniging Arriba en korfbalvereniging Vakgericht. De regels van het spelletje ‘baskorfbal’ zijn vrij simpel. Op de ene helft gelden de regels van basketbal, op de andere helft die van korfbal. Voor de spelers de taak om snel om te schakelen en bovendien van beide sporten de regels te kennen.

Animo

Ricardo Oskam, secretaris bij Vakgericht, vertelt hoe het idee is ontstaan: ‘Drie van de commissieleden wonen samen in een studentenhuis, twee basketballers en één korfballer. Zij kwamen met het idee om hun sporten een keer te combineren. Ze hebben het vervolgens voorgelegd bij de beide besturen en al snel bleek dat er bij beide verenigingen wel animo voor was.’

Details

Hoewel het idee van de hybride-sport vrij simpel lijkt, diende de details nog wel uitgewerkt te worden. ‘We hebben met een aantal mensen de sport zelf een keer uitgeprobeerd om te kijken wat wel werkte en wat niet. Zo hebben we uiteindelijk een score in de korf twee punten toegekend, terwijl tweepunters en driepunters in het basketbal juist een punt minder waard zijn geworden. Daarnaast zijn we om de vier punten gaan wisselen, zodat de teams aan beide kanten zowel moeten verdedigen als aanvallen. Bovendien is het voor de scheidsrechters ook makkelijker bij te houden wanneer er gewisseld moet worden.’

Winnaar

Het toernooi zelf kende uiteindelijk negen deelnemende teams, met meer dan vijftig spelers. Aan het einde van de avond waren de uiteindelijke winnaars van het vooral gezellige toernooi het team ‘Korfbal is gay’, een team dat, zoals de naam doet vermoeden, afgevaardigd werd door Arriba.

Wat betreft Oskam, is er volgend jaar weer een editie van het ‘Arrivak-toernooi’: ‘Absoluut, ik denk dat het een leuk toernooi was. Er moet natuurlijk nog gekeken worden wie het volgend jaar gaat oppakken, maar ik denk dat de intentie er zeker is.’

Overige sportuitslagen

Handbal (veld)

Dames, Poule NO 5: Cabezota 1 – Kedingen 1: 22-14

Een mooie eerste overwinning voor de Cabezota dames op het veld. Het Wierdense Kedingen was geen partij voor de studentes van de UT, die door de overwinning nu aan kop gaan in de poule.

Hockey

Dames, 3e klasse F: DHCDrienerlo 1 – Epe 1: 1-3

Middenmoter Epe bleek op de campus te sterk voor de dames van DHC, die door de nederlaag onderin blijven bivakkeren. Met nog drie wedstrijden te gaan kan de ploeg nog maximaal 1 plek stijgen en moet het nog uitkijken voor de twee ploegen onder ze.

Heren, 3e klasse F: DHC Drienerlo 1 – Flevoland 1: 1-1

Een mooi resultaat voor de hockeyers van DHC tegen Flevoland. De uitploeg staat momenteel tweede op de ranglijst, terwijl de studenten in de middenmoot meedraaien. Stijgen of zakken in de stand lijkt vrij lastig te gaan, waardoor de ploeg praktisch is uitgespeeld dit seizoen.

Honkbal

Heren, 3e klasse D: HTH/Giants 1 – Blue Hawks 1: 16-6

Een overtuigende overwinning voor het combinatieteam van de Hitters en Giants in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Het Zwolse Blue Hawks bleek niet opgewassen tegen de mix van Hengeloërs en Enschedeërs, waardoor de thuisploeg in de subtop blijft staan.

Korfbal

Poule 3D: Vakgericht 1 – HKC Hengelo 1: 13-8

Een mooie overwinning voor de studenten van Vakgericht tegen nummer 3 in de competitie HKC, dat bij een overwinning de eerste plaats nog in eigen hand had gehad. Vakgericht stijgt door de overwinning twee plekken op de ranglijst en kan bij enkele goede resultaten zelfs naar de vierde plek doorstoten.

Tennis

Mixed, 3e klasse: TC Ludica 1 –TV Woolderes 2: 2-6

De derde nederlaag op rij voor de tennissers van Ludica, ditmaal tegen het nog ongeslagen Woolderes. Door het verlies lijkt een plek in de middenmoot het hoogst haalbare voor het team, dat met twee overwinningen nog goed was begonnen aan de competitie.

Voetbal (veld)

Dames, 4e klasse 3: ST: EMMS/SC Lutten 1 – Drienerlo 1: 0-5

Een mooie en belangrijke zege voor de Drienerlo-dames in de strijd om het kampioenschap. Door de overwinning staat de ploeg voor het eerst in maanden weer aan kop, na de afgelopen weken een handvol inhaalwedstrijden te hebben gespeeld. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft de ploeg het nog volledig in eigen hand en speelt de concurrentie nog tegen elkaar.

Heren, 3e klasse D: Mariënberg 1 – Drienerlo 1: 5-0

Het al uitgespeelde Drienerlo liet het in de laatste wedstrijd van het seizoen duidelijk lopen. Tegenstander Mariënberg had zich al geplaatst voor de nacompetitie en maakte dankbaar gebruik van de studenten om zich warm te spelen voor de promotiewedstrijden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.