‘Meer lenen of meer werken’

| Marjolein Pistoor

Rond de negentig studenten van de opleiding biomedische technologie en technische geneeskunde kwamen vandaag af op de pauzelezing over het sociaal leenstelsel, georganiseerd door studievereniging Paradoks.

Onder de studenten bevonden zich voornamelijk derdejaars, degene die het meeste hinder ondervinden van de wetsverandering. Per 1 september 2015 verandert er een hoop betreffende de studiefinanciering en het sociaal leenstelsel. UT-studentdecaan Renate van Luijk gaf vandaag een interactieve lezing om de vragen van studenten te beantwoorden.

Lenen

De voornaamste verandering is dat de basisbeurs een leenmogelijkheid wordt. Hiermee verdwijnt ook het verschil tussen uitwonende en thuiswonende studenten. De prestatiebeurs zal een studievoorschot worden, anders gezegd een lening. Van Luijk: ‘Studenten worden geacht om meer geld te lenen of meer te gaan werken.’

Overgangsregeling

Er is wel een overgangsregeling, namelijk de cohortgarantie. Studenten die begonnen zijn voor 1 september 2015 en hun bacheloropleiding afgerond hebben, vallen onder de oude voorwaarden. Om nog studiefinanciering in je master te krijgen moet je dus vóór 1 september ingeschreven staan als masterstudent. Dit is op de UT mogelijk als je de bachelor in de voorafgaande maand hebt afgerond. Let wel: vóór 1 september betekent dus uiterlijk 31 augustus. Je bachelordiploma moet dus behaald zijn op 31 juli of eerder.

En verder

Van Luijk vertelde dat het studenten reisproduct blijft vooralsnog bestaan in de huidige vorm, waarbij je de officiële duur van je studie plus één jaar recht hebt op een studenten OV. Daarnaast kan de aanvullende beurs tot honderd euro hoger uitvallen, afhankelijk van het inkomen van je ouders en, tot slot, wordt de aflossingstermijn van je schuld verhoogd van 15 naar 35 jaar.

Op zoek naar meer informatie betreffende je eigen situatie? Neem contact op met een studentendecaan of kijk op de site van de rijksoverheid voor meer informatie.

Voor de studie CTW er op 1 juni ook een lunchlezing over het leenstelsel, gegeven door Renate van Luijk.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.