A soldier's story

| Maaike Platvoet

‘Elke soldaat heeft zijn eigen verhaal. En dat verhaal moet verteld worden. Zodat nieuwe generaties begrijpen welke prijs zij betaalden voor onze vrijheid.’ Het zijn wijze, rake woorden van UT-student Max Poorthuis, die al zijn vrije tijd en geld stopt in een bijzonder project: een website over het Amerikaanse 16e infanterieregiment uit de Tweede Wereldoorlog.

Het was in 2007, toen hij tijdens een bezoekje aan Normandië een clubje veteranen ontmoette in de bar van zijn hotel. Met één veteraan, een Amerikaan, had de student business administration direct een klik: Bill Ryan. Hij vertelde Max honderduit over zijn landing tijdens D-day.

Die ontmoeting is het begin van een bijzondere relatie tussen een veteraan en een student. Max besluit het verhaal van Bill Ryan, maar ook dat van andere soldaten, te vertellen op een door hem gebouwde website over het 16e infanterieregiment.

‘Ik vind het soms zo jammer dat generatiegenoten amper weten wat D-day is of stilstaan bij de betekenis van 4 en 5 mei. Daarom wil ik de verhalen vertellen van de soldaten die voor onze vrijheid zijn gestorven.’

Het bijzondere verhaal van Max helemaal lezen? Kijk dan in het UT Nieuws Magazine, dat donderdag 7 mei verschijnt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.