Nijmegen trekt aan het langste eind

| Rense Kuipers

Nijmegen heeft de 43e Batavierenrace gewonnen. Op een kletsnatte atletiekbaan besliste het RU/HAN universiteitsteam de driestrijd die het de hele dag al met de teams van Amsterdam en Groningen voerde in Nijmegens voordeel.

‘Geweldig om dit mee te maken, wat een aankomst hier op de campus!’, zegt RU/HAN-slotloper Joeri Wolf met een brede glimlach. ‘Ik ben zo goed als doof aan m’n rechteroor nu.’

Stuivertje wisselen

Na een tweede plek vorig jaar staat het RU/HAN-team, net als in 2013, weer op de hoogste trede van het podium. Het team was al de hele dag verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de universiteitsteams van Amsterdam en Groningen.

Dat beaamt ook Wolf: ‘Toen ik vanmorgen om zes uur opstond keek ik direct naar de tussenstand. Toen was al duidelijk dat het een enorm spannende dag zou worden’, vertelt hij. ‘Het was constant stuivertje wisselen met Amsterdam en Groningen.’

In etappe 23 naar de Oude Markt in Enschede deed Nijmegen een definitieve greep naar de macht, door bijna twee minuten uit te lopen op Amsterdam. Met de slotafstanden voor de boeg had Nijmegen daardoor een redelijk forse voorsprong op de hoofdstedelingen van tweeëneenhalve minuut.

Problemen met tijdwaarneming

Bij de slotetappe van de dames wist Amsterdam nog iets goed te maken op Nijmegen, maar Wolf passeerde ruim voor zijn naaste belager de finish. Ondanks het ontbreken van een officieuze uitslag door problemen met de tijdwaarnemingsapparatuur, is duidelijk dat Nijmegen dit jaar heeft gewonnen.

‘Van de spanning van een paar weken geleden tot de stress op de dag zelf… Dit is een prachtige beloning voor het hele team’, besluit Wolf. ‘En nu is het tijd voor een biertje!’

Lustrumoverwinning Aeolus

Het UT/Saxion team finishte ongeveer een uur achter winnaar Nijmegen als zevende. Aeolus won voor de vijfde keer in tien deelnames het algemeen klassement.


Update, officieuze uitslag, 21.44:

1. Nijmegen, 10.14.40

2. Amsterdam, 10.18.47

3. Groningen, 10.23.57

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.