UT'er naar WK-finale papieren vliegtuigjes

| Robbin-Jan Haar

UT-medewerker Sameer Safaya (32) deed afgelopen weekend in Amsterdam mee aan de nationale finale Red Bull Paper Wings. Zijn papieren vliegtuigje haalde een airtime van 10.47 seconden in de lucht, goed voor kwalificatie voor de internationale finale begin mei in Salzburg.

In maart vonden al in Groningen, Delft, Rotterdam en Enschede de qualiflyers plaats: de kwalificatierondes voor de nationale finale in Amsterdam. Safaya’s vliegtuig bleef in de Horstkantine een seconde of drie zweven, genoeg om zich te kwalificeren voor de finale in Amsterdam.

Safaya (links op het podium), werkend bij het Water Footprint Network aan de UT, had totaal niet verwacht de WK-finale te bereiken. ‘Ik deed in de Horst eigenlijk gewoon voor de lol mee in mijn koffiepauze, en nu sta ik over drie weken in Salzburg!’

Twee modellen

‘Ik heb twee vliegtuigjes gevouwen, de eerste was mijn eigen ontwerp, de tweede was aangepast op basis van wat ik bij anderen zag.’

Het eerste vliegtuig bleef bij de officiële worp nog minder lang vliegen dan tijdens zijn testvluchten, waarna hij meteen overstapte op zijn tweede model. Dat vliegtuig bezorgde hem uiteindelijk het ticket naar Salzburg.

‘Als je je ontwerp eenmaal goed hebt, draait alles om de manier waarop je gooit. Dat vergde wel even oefenen’, lacht Safaya.

Gewoon proberen

Naar Amsterdam had Safaya erg weinig supporters meegenomen, naar Salzburg hoopt hij toch een handjevol mensen mee te kunnen nemen. ‘In Amsterdam was er veel plezier, competitie, energie en enthousiasme aanwezig, dat zal er in Salzburg alleen maar meer zijn’.

Op de vraag welke tips Safaya heeft, is hij duidelijk: ‘Wees niet bang om maar gewoon te proberen. Het enthousiasme dat je als kind had toen je vliegtuigjes vouwde helpt. Gebruik al de gekke ideeën die je ooit hebt gehad: keep your inner child alive!

De internationale finale vindt 8 en 9 mei plaats in Hangar-7 in Salzburg, waar Safaya het gaat opnemen tegen studenten uit 57 landen. De winnaar mag zich daarna ‘Wereldkampioen Red Bull Paper Wings’ noemen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.