Rubicon beurs voor De Ruiter

| Maaike Platvoet

Jolet de Ruiter, die vorig jaar promoveerde bij de vakgroep Physics of Fluids, ontvangt een Rubicon subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière. De Ruiter doet momenteel al onderzoek in het buitenland, bij het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Ook was zij vorig jaar volop in het nieuws, toen zij met haar tweelingzus Riëlle gelijktijdig promoveerde.

121 onderzoekers

In totaal dienden 121 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon. Achttien daarvan kregen de beurs toegekend. Tien van hen gaan naar de Verenigde Staten, vijf naar Duitsland, twee naar het Verenigd Koninkrijk en één naar Zweden. De wetenschappers kunnen met de financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen.

IJsafzetting

De Ruiter doet onderzoek naar ijsafzetting op windmolens. Dit zorgt voor een drastische verlaging van de energieopbrengst. Ze bestudeert de neerslag van minuscule onderkoelde mistdruppeltjes. Het fundamenteel inzicht in de vorming van ijzel en rijp wordt gebruikt om nieuwe materialen te ontwerpen die ijsvorming voorkomen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.