Mabel en Beatrix bij uitreiking Friso Ingenieursprijs

| Paul de Kuyper

De prinsessen Mabel en Beatrix bezochten woensdag de UT. Ze zagen hoe Allard van Hoeken, alumnus van de TU Delft, op de Dag van de Ingenieur de eerste Prins Friso Ingenieursprijs kreeg uitgereikt.

Ingenieursvereniging KIVI organiseerde de jaarlijkse Dag van de Ingenieur in de Waaier op de campus. De deelnemers legden onder andere werkbezoeken af bij The Gallery, het ThermoPlastic composites Research Center en de High Tech Factory. UT-hoogleraar Dave Blank gaf een lezing over het belang van nanotechnologie voor de maatschappij.

Ingenieur van het jaar

Prinsessen Mabel en Beatrix woonden de uitreiking van de eerste Prins Friso Ingenieursprijs bij. De titel ‘ingenieur van het jaar’ wordt al een aantal jaren toegekend, maar sinds dit jaar is de prijs vernoemd naar wijlen prins Friso. Friso was als ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek zelf ook lid van KIVI.

Winnaar Allard van Hoeken studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Nu werkt hij bij Bluewater waar hij verantwoordelijk is voor de technische ontwikkeling van een drijvende getijdenenergieopwekker. Volgens de jury inspireert Van Hoeken anderen om de omslag te maken van traditionele energie naar duurzame energie.

Academic Society Award

Eerder op de middag reikte KIVI aan de Eindhovense hoogleraar Maarten Steinbuch de KIVI Academic Society Award uit. De hoogleraar systeem- en regeltechniek krijgt deze prijs omdat hij op een aansprekende manier zijn onderzoek toegankelijk weet te maken voor kinderen, studenten en bedrijven. De award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.