UT-studente Marlot Buschmann kookt in MasterChef

| Eymeke Lobbezoo

Ze roerde als klein meisje al in de pannen van haar oma, maar pas sinds twee jaar is ze echt serieus aan het koken. Vanaf maandagavond strijdt UT-studente communicatiewetenschap Marlot Buschmann (22) mee in het SBS6-programma MasterChef Holland 2015. Haar grote droom? Een eigen sterrenrestaurant.

Photo by: Arjan Reef
Hoe kwam je in MasterChef Holland terecht?

‘Ik volgde MasterChef altijd al. Soms dacht ik: dit moet ik toch ook kunnen! Dit wil ik kunnen!

Als 5-jarig meisje roerde ik al graag in de pannen van mijn moeder en Indonesische oma. Als puber bakte ik graag. Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat ik naar de bakker ging om truffelbonbons te proeven en ze thuis na te maken. Heel de keuken zat onder de cacao. Mijn vader verzuchtte lachend: “Ik weet dat het goed is als kinderen een hobby hebben, maar dit gaat wel heel ver.”

Pas veel later ging ik serieus zelf aan de slag in de keuken. Sinds ik samenwoon, is koken onze gezamenlijke hobby. Mijn vriend is kritisch, van hem leer ik veel.

Een paar maanden na mijn reactie op de oproep voor MasterChef werd ik gebeld. Bizar, ik was uit 1500 aanmeldingen gekozen om mee te doen aan de voorrondes. Daar kwam ik doorheen. Eind vorig jaar begonnen de opnames.’

Hoe heb je je voorbereid op je deelname?

‘Toen ik hoorde dat ik in MasterChef Holland zat, heb ik mijn bachelor tijdelijk stil gezet om me een maand te kunnen voorbereiden. Koken is ontspanning voor mij. Ik vind het heerlijk om er uitgebreid de tijd voor te nemen. Het was spannend om te ontdekken of ik het ook onder tijdsdruk kon. Daar heb ik dus op geoefend. Daarnaast heb ik die maand gebruikt om van alles uit te proberen en veel verschillende soorten keukens te leren beheersen.’

Hoe is het om mee te doen aan MasterChef Holland?

‘MasterChef Holland is een van de leukste, spannendste, engste en leerzaamste dingen waar ik ooit aan ben begonnen. De jurerende chefs zijn waanzinnig goed. Als je naar de tv kijkt, denk je: ze kunnen vast wel wat. Maar als ze naast je gaan staan terwijl je bezig bent en ze binnen een paar seconden vijf tips geven om je gerecht beter te maken, dan raak je pas echt onder de indruk. Wat een inzicht!

Ook van de andere kandidaten leer ik veel. We maken er samen een feestje van en achter de schermen delen we tips en recepten. Tegelijkertijd blijft het natuurlijk een wedstrijd.

Het is intensiever dan mensen waarschijnlijk denken. Mijn sociale leven buiten MasterChef Holland staat tijdelijk stil. De spanning die je ziet op onze gezichten is echt. Elke dag is het weer een verrassing wat we moeten doen.’

Mag je alvast iets verklappen?

‘We maken echt van alles mee. Er vinden onder andere team challenges in de buitenlucht plaats. We bezoeken boerderijen en markten. Ontzettend leuk!

En het is bijzonder om met heel mooie, dure ingrediënten te kunnen werken. Ik ben dol op coquilles, maar die koop je als arme studente niet zomaar. Nu ligt alles gewoon voor het pakken. De eerste keer betrapte ik mezelf erop dat ik de prijs wilde checken.

Bij een van de opdrachten konden we trouwens juist niet zelf de ingrediënten uitzoeken: stond er opeens een mystery box op het kookblad! Bij die improvisatieopdrachten moet je met veel gevoel koken en dat ligt me gelukkig wel. Ik kom er ook steeds meer achter dat ik mijn creativiteit goed in desserts kwijt kan, al houd ik zelf meer hartig. Ik leer hier verfijnder koken, mooie, kleine bordjes te maken.’

Wat zijn je toekomstplannen?

‘Eerst rond ik mijn bachelor af, maar vanaf de zomer wil ik volop bezig zijn met koken. Ik stop niet met proberen tot ik hier mijn beroep van heb gemaakt. Het is belangrijk om je passie te volgen. Voorlopig is het niets voor mij om elke dag op kantoor te zitten. Ik ben nog jong en hoewel ik nog niet precies weet hoe, weet ik al wel wat ik wil. Het lijkt me leuk om wijndiners te verzorgen en workshops te geven. Ook catering en borrels behoren tot de mogelijkheden.

Tijdens de MasterChef Holland opnames ligt mijn bacheloropdracht stil, maar grappig genoeg motiveert mijn deelname me extra om daarna weer te focussen op mijn studie. Alle kennis die ik heb opgedaan, kan ik nu gebruiken, al is het op een andere manier dan ik had gedacht. Communicatie zit overal: in de samenwerking in de keuken, maar ook in de PR en het runnen van een culinair bedrijf.

Het is mijn droom om ooit een eigen restaurant te hebben. Ik ben nog zoekende want ik kook nog niet zo lang, maar ik heb wel een visie. Eten brengt mensen bij elkaar. Mijn eigen liefde voor eten heeft me bij het koken gebracht. Daar wil ik mensen blij mee maken. Zelfs als ik ooit een sterrenrestaurant zou bezitten, wat een grote droom is, wil ik nog toegankelijk zijn. Daarbij vind ik het belangrijk bewust om te gaan met ingrediënten, met extra aandacht voor streek- en biologische producten.

Ik verras mensen graag en ben bezig mijn eigen gerechten te ontwikkelen. Het lijkt me zo mooi als mensen over vijf jaar zeggen: “Dat is typisch een Marlot-gerecht”.’

Welke culinaire tips heb je voor studenten?

‘Maak vooral eens zelf je mayonaise of tomatensaus. Het kost misschien een beetje meer moeite, maar de smaak is minstens tien keer beter! Laat de pakjes staan en experimenteer. Koken is niet eng. Het is geweldig. Zelf kan ik de mixer nog net aankrijgen, – ik ben een beetje atechnisch, dat zal je in het programma vast ook zien – maar het is echt een kwestie van doen.

Als student heb je vaak niet zo’n groot budget, maar er zijn ook heel mooie goedkope ingrediënten waarmee je chic kunt koken. Denk bijvoorbeeld aan rode biet of kool. Ik ga altijd graag naar de markt. Daar verkopen ze ‘lelijke’ groenten, die ze in de supermarkt niet verkopen maar die minstens zo lekker zijn.

Ook zo’n aanrader: gewoon eens iets meenemen dat je niet kent. Internet helpt je wel aan een bereidingswijze. Blijven proeven tijdens het koken, denk na over wat je nog mist en volg je smaak.

En mocht je eens een kok zoeken voor een etentje, neem dan gerust contact met me op.’


Zien hoe het Marlot verder vergaat? MasterChef Holland wordt op werkdagen uitgezonden om 18.30 uur op SBS6.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.