‘Tactische braakjes’ bij bierestafette Pineut

| Larissa Nijholt

De biertjes vloeiden rijkelijk uit de tap bij de grootste bierestafette van Enschede, georganiseerd door genootschap Pineut. Veertien studententeams streden dinsdagavond om de titel ‘bierestafettekampioen’. Aditi en Brak werden de winnaars.

Photo by: Arjan Reef

Bij binnenkomst in café de Pimpelaar wordt er luid door een microfoon geroepen: ‘19,7 seconden!’. Het blijkt dat het ‘Legend Team’ van Pineut in de eerste ronde van de bierestafette al de snelste tijd te pakken heeft. De afgelopen drie jaar heeft dit team gewonnen.

De Enschedese bierestafettewedstrijd is twintig jaar oud. Sinds twee jaar organiseert Pineut het evenement en als organisator is het ‘oneerlijk’ om te winnen. Daarom mag het beroemde team alleen voor de show meedoen en is er een ‘team-B’ opgesteld met de langzame drinkers van Pineut.

Tactisch braken

In viertallen moeten de heren- en damesteams, elk in hun eigen competitie, vijf rondes doorlopen. ‘Na vier rondjes is je maag aardig vol van het bier’, zegt Lieuwe Lei (21), een van de organisatoren. ‘Je ziet vaak dat studenten net voor de finale hun maag legen door even een tactisch braakje te leggen. Dit mag volgens de regels, als het maar niet binnen de kroeg gebeurt. Nee, ook niet op het toilet.’

Aditi en Brak winnen

Palette en Aditi bereikten de finale voor de dames. Door een eindsprint van Palette wordt het nog erg close, maar toch wint Aditi. Zij wonnen een wellnessarrangement.

Bij de heren stonden Brak en Omega tegenover elkaar in de finale. Met de halve liters die moesten worden gedronken hadden beide teams geen problemen. Team Brak hield een kleine voorsprong vast en won een kartarrangement.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.