ERC Grant voor medicijnafgifte met nanomagneetjes

| Paul de Kuyper

Sarthak Misra krijgt een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro. Hiermee wil hij een robot ontwikkelen waarmee hij met flexibele naalden magnetische deeltjes met medicijnen in het lichaam kan injecteren.

De Canadees Misra doet onderzoek naar flexibele naalden met een asymmetrische punt die hij met een robot in bochten door het menselijk lichaam kan sturen. Met deze naalden kunnen chirurgen op de millimeter nauwkeurig werken.

Misra wil met zo'n flexibele naald magnetische nanodeeltjes in het lichaam injecteren. Die deeltjes kun je vervolgens met een extern magneetveld naar de juiste plek sturen. De magneetjes kun je voorzien van medicijnen die zo dus terechtkomen waar ze nodig zijn.

Zwemmende nanorobotjes

Een half jaar geleden slaagde Misra er al in magnetische nanorobotjes te laten zwemmen zoals spermacellen doen. Ook deze robotjes kunnen in de toekomst wellicht gebruikt worden om medicijnen afte geven op plekken waar je normaal niet makkelijk komt, zoals in de baarmoeder.

De Starting Grant van de European Research Council is bedoelde om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek.