Autisme: van beperking naar kracht

| Eymeke Lobbezoo

WAtop, een project van het studentennetwerk Enactus Twente, wil gebruik maken van de onbenutte talenten van mensen uit het autistisch spectrum en hen aan een baan helpen. Het project speelt in op de nieuwe participatiewet en wil een schakel vormen tussen herintreders en werkgevers.

Enactus Twente werkt hiervoor samen met AutiTalent, een werkgever voor mensen met autisme én dienstverlener op het gebied van digitalisering en (financiële) administratie.

Per 1 januari wijzigt de wet en vindt er een herbeoordeling plaats van arbeidsongeschiktheid. Daardoor kunnen meer mensen uit het autistisch spectrum op de arbeidsmarkt terechtkomen. Ook worden bedrijven met grotere omvang verplicht om mensen met een beperking in dienst te nemen.

Enactus Twente is nog op zoek naar WAtop-projectleden. ‘We zitten in de opstartfase’, vertelt Luuc Nijmeijer (22), masterstudent business administration en actief bij Enactus. ‘Binnenkort beginnen we met een pilot.’ Het idee voor een project zoals WAtop is al een tijdje geleden bedacht, zegt Nijmeijer. ‘De zoektocht naar een partner was lastig, maar die hebben we nu gevonden in AutiTalent.’

Talent

Project WAtop maakt gebruik van het onbenutte talent van mensen met autisme. Nijmeijer: ‘Soms zitten deze mensen werkloos thuis, puur omdat ze niet goed kunnen functioneren in de samenleving omdat ze in mindere mate beschikken over sociale vaardigheden. En dat terwijl ze vaak heel goed zijn in secuur en repetitief werk. We willen die eigenschappen inzetten als kracht en zo waarde creëren voor zowel bedrijven als personen met die beperking.’

De organisatie zoekt projectleden. ‘Bij Enactus kan ik de theorie die ik leer binnen mijn studie direct toepassen in de praktijk en daarmee mensen helpen. De sfeer is informeel, de werkomgeving gezellig en creativiteit staat hoog in het vaandel. Mocht je ideeën hebben, laat dan vooral van je horen!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.