'We willen dat wurgcontract niet!'

Het is gezellig tijdens de demonstratie tegen het leenstelsel, waar vooral veel scholieren en mbo’ers naartoe komen. Zonder centen geen studenten, staat er op de spandoeken, en natuurlijk Oprutte.

De eerste jongeren komen ruim een uur voordat de demonstratie begint het Malieveld op. Ze hebben er zin in en zijn kennelijk niet de enigen. Het grasveld stroomt vol met actievoerders, velen van een politieke partij of vakbond.

Talent

Het blijkt vooral de middag van een nieuw politiek talent: Annelotte Lutterman, de 18-jarige voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). 'Ik heb er zo’n zin in', grijnst ze om elf uur ’s ochtends. Ze loopt regelrecht vanaf Den Haag Centraal naar het Malieveld, een huppeltje in haar pas als ze het podium ziet: 'Het is wel fucking spannend! Misschien durf ik dit wel helemaal niet.' Ze oefent haar toespraak in haar eentje op een vrijwel leeg Malieveld. Ongemerkt praat ze steeds harder, op haar hand schrijft ze een overzichtje van haar belangrijkste punten. 'Ik heb er wel vertrouwen in', zegt ze. 'Ik hoop dat ik het er straks allemaal uit durf te schreeuwen.'

Opzwepen

Dat durft ze. Als eerste spreker moet ze om 13.00 uur de menigte opzwepen en het protest aan de gang krijgen. 'We gaan genadeloos protesteren', roept ze het Malieveld toe. De duizenden studenten en vooral scholieren gaan uit hun dek als ze roept: 'Bussemaker, we willen dat wurgcontract van een lening niet aangaan. Wij staan hier voor het recht op ontwikkeling, voor het recht op onderwijs.'

Scholieren

Het zijn vooral scholieren en mbo-studenten die vandaag komen opdagen. Zij krijgen, als de plannen het halen in de Eerste Kamer, vanaf september 2015 geen basisbeurs meer. Ook studenten die in 2015 aan hun master beginnen kunnen niet meer rekenen op een basisbeurs. Tijdens de demonstratie gaan Kamerleden van verschillende partijen erover in debat.

Gejoel

Tot slot waagt Minister Bussemaker zich het podium op. De sfeer op het Malieveld slaat om. Door fluitconcerten en gejoel van de demonstranten komt Bussemaker amper aan het woord. Niemand kan verstaan wat ze te zeggen heeft, al gaat het waarschijnlijk over investeren in jezelf en goed onderwijs. Er vliegen wat tomaten door de lucht en de ordedienst heeft nog veel meer tomaten ingenomen. Bussemaker houdt haar toespraak kort.

Geloof

Als de presentator de demonstratie rond 15.00 uur afsluit, vertrekken de meeste jongeren rustig richting het station, of naar de bussen die door school gehuurd zijn. Annelotte blijft nog even achter. 'Ik geloof er echt in, echt, dat de Eerste Kamer dit nog kan tegenhouden. Het zijn maar drie mensen, hè, die hun rug recht moeten houden, dus het kan nog. We zijn echt niet te laat.'

De politie schat dat er tussen de twee- en drieduizend mensen hebben geprotesteerd, de organisatie denkt dat het er meer zijn geweest. Er zijn maar vier mensen gearresteerd en een paar boetes uitgedeeld.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.