Grants Week zet subsidies in spotlights

| Paul de Kuyper

Honderden, misschien zelfs duizenden subsidiepotjes voor onderzoek bestaan er. De Grants Week van de UT moet dinsdag tot en met donderdag een beetje orde in die chaos scheppen. Drie vragen aan organisator Rolf Vermeij van het EU Office.

Photo by: StockXchng | Uros Kotnik
Hoeveel subsidiepotjes bestaan er eigenlijk voor onderzoek?

‘Dat is haast een oneindig aantal. Op de UT zijn we aangesloten bij de database researchprofessional.com. We kunnen zoeken in alle subsidies die bij die site bekend zijn.

Met de Nederlandse subsidies van NWO, STW en de topsectoren, en de Europese subsidies van Horizon 2020 en Erasmus+ dekken we tachtig procent van het geld. Voor die andere twintig procent zijn een paar honderd of misschien zelfs duizenden subsidieverstrekkers. Er zijn bijvoorbeeld heel veel kleine stichtingen die nichesubsidies verdelen. Het is onmogelijk om alles in kaart te brengen.'

Waarom organiseren jullie deze Grants Week?

‘Kortweg: er moeten meer subsidies worden binnengehaald. De Nederlandse subsidies staan onder druk. Er zijn heel veel aanvragen, maar de hoeveelheid geld neemt niet toe. We zullen dus meer geld uit Brussel moeten halen, of bij het MKB.

In de Grants Week laten we alle relevante subsidies de revue passeren. We organiseren door het jaar heen natuurlijk ook trainingen en evenementen, maar door nu alles in een themaweek te stoppen, hopen we dat er wat meer aandacht voor is.’

Wat staat er zoal op het programma?

‘Woensdag komt Sean McCarthy, een goeroe op het gebied van EU-subsidies. Hij weet precies hoe ze in elkaar steken. Hij kent alle achtergronden en kan daarom goed vertellen waar je op moet letten als je een subsidie aanvraagt.

Maar we doen in de Grants Week meer dan subsidiemogelijkheden presenteren. Het gaat ook over research support, bijvoorbeeld hoe je je data kunt beheren via de universiteitsbibliotheek.’

De Grants Week vindt plaats van 21 tot en met 23 oktober. Sommige workshops zijn vol, maar voor enkele andere kun je je nog aanmelden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.