FOM Valorisatieprijs voor Blank en Rijnders

| Paul de Kuyper

Dave Blank en Guus Rijnders krijgen de FOM Valorisatieprijs 2014, bedoeld om kennisbenutting van fysisch onderzoek te stimuleren. De twee MESA+-hoogleraren ontvangen samen een bedrag van 250 duizend euro.

FOM, de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie, reikt de Valorisatieprijs jaarlijks uit aan een onderzoekers of groep wetenschappers die resultaten uit eigen onderzoek tot nut van de maatschappij maken.

De UT-hoogleraren Blank en Rijnders behoren volgens de jury tot de internationale top op het gebied van het gecontroleerd bouwen van dunne lagen. Uit hun onderzoek zijn zeer succesvolle spin-offs voortgekomen: Twente Solid State Technologie, dat laserapparatuur levert aan onderzoeksgroepen over de hele wereld, en SolMateS, dat apparatuur bouwt waarmee de industrie sensoren kan maken.

Zwarte Cross

Blank en Rijnders krijgen de prijs bovendien voor hun grote maatschappelijke betrokkenheid. Ze geven veel lezingen over nanotechnologie voor een breed publiek. Ook staan ze samen aan de basis van de colleges die elke zomer op de Zwarte Cross worden gehouden.

De Valorisatieprijs willen de twee hoogleraren gebruiken om met nieuwe materialen weer nieuwe typen sensoren te ontwikkelen. ‘We hebben nu een voorsprong in het maken van complexe dunne lagen en met dit prijzengeld kunnen we nog snellere stappen maken’, aldus Blank.

De uitreiking van de prijs vindt plaats op 20 januari 2015 tijdens het FOM-congres.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.