‘Speelgeld voor startende ondernemers’

| Sandra Pool

Kennispark Twente komt met een nieuwe light versie van de Tijdelijke Ondernemers Plaats (TOP)-regeling. Een laagdrempelige lening van tienduizend euro voor ondernemers die in de vroege fase van hun business een eenvoudige investering nodig hebben.

Daar is volgens Erwin Holtland van Kennispark Twente behoefte aan. 'Dit is een eenvoudige financiering waarmee ondernemers bijvoorbeeld support kunnen aanvragen om de business case verder uit te werken of onderzoek kunnen doen naar de haalbaarheid van hun businessplan. Die ondernemers hebben behoefte aan een kleine investerin, wat snel geld, een soort speelgeld, zeg maar.'

Brug

Holtland zegt dat er elk jaar ruimte is voor zeventien leningen van tienduizend euro. ‘Het belangrijkste verschil met de reguliere TOP-regeling (à 40 duizend euro) en de Proof of Concept-lening (à 250 duizend euro) is dat het TOP-light programma geen businessplan verlangt en erg laagdrempelig is. Het kan daarmee voor ondernemers dienen als een brug naar een volgend programma of een duwtje in de rug zijn om te starten.’

Workshops

TOP-light ondersteunt ondernemers in de vroege fase en kent een rentepercentage van twee procent. De terugbetaling gebeurt in vier jaar in twaalf gelijke termijnen. ‘En we bieden een aanvullende workshop-serie over business plannen, marktonderzoek, financieringsstrategie, pitchen en presenteren, accountancy en juridische zaken’, zegt Holtland. De eerste ronde begint op 7 oktober.

Om in aanmerking te komen voor TOP-light is aansluiting bij de Top-sector High-tech Systemen en Materialen (inclusief IT) een voorwaarde.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.