Kijken naar landschappen

| Redactie

In de Vrijhof opent morgen, donderdag 11 september, om vier uur de dubbelexpositie ‘Landschappen’ van beeldend kunstenaars Loes Landsman en Petra Boonstra.

Beide kunstenaars vinden hun inspiratie in landschappen: Petra Boonstra met haar brede, abstracte schilderijen, geïnspireerd door het Friese weidse landschap uit haar jeugd, schildert al van meet af aan landschappen.

Loes Landsman, evenals Boonstra opgeleid in teken- en schilderkunst aan de AKI, schildert pas de laatste jaren voornamelijk landschappen. Aanvankelijk vrij abstracte, desolate, schilderingen, weliswaar met een menselijke ingreep hier en daar -een weg of een huis-, maar zonder de mens zelf. ‘Eind 1990 stond er opeens duidelijk een mens op mijn schilderij of eigenlijk zat hij en hij zwaaide merkwaardigerwijs vanaf Cap Griz Nez naar Engeland aan de overkant. Ik was daar onthutst over maar vanaf die dag was het abstracte werken geheel over’, vertelt Landsman.

Beiden exposeren regelmatig in de regio, maar nog niet eerder werd hun werk bij elkaar gebracht in een expositie. ‘De werken passen wonderwel bij elkaar. Boonstra’s abstracte landschappen naast het meer figuratieve werk van Landsman versterken elkaar en laten goed zien dat er op z’n minst op twee manieren naar een landschap kan worden gekeken’, aldus Tessa Lieffering, die de dubbelexpositie samenstelde.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.