Studenten bedenken Google Glass-apps voor blinden

| Paul de Kuyper

Hoe kan een slimme bril als Google Glass het dagelijks leven vergemakkelijken van blinden en slechtzienden? Enkele tientallen masterstudenten buigen zich de komende twee maanden over die vraag. Ze bedenken apps om blinden te helpen met navigeren of lezen.

Kijk niet gek op als je komende dagen studenten op de campus experimenten ziet uitvoeren met Google Glass. Woensdagmiddag begon voor enkele tientallen masterstudenten communicatiewetenschap, industrieel ontwerpen en human media interaction het mastervak User-Centered Design of New Media. Hun opdracht luidt: bedenk Google Glass-toepassingen voor blinden en slechtzienden. Maar eerst kunnen ze de bril zelf testen.

In november presenteren de studenten de toepassingen die ze hebben bedacht voor blinden en slechtzienden. Docent Thea van der Geest denkt bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om Google Glass teksten te laten voorlezen, zoals de informatie uit een medicijnbijsluiter.

Ook verwacht Van der Geest dat het vak apps oplevert voor bijvoorbeeld navigatie. ‘De camera op de bril kan een kaart vergelijken met hoe de situatie in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld of er een obstakel staat op geleidelijnen (speciale stoeptegels voor slechtzienden, red.) of dat er een fiets is geparkeerd tegen een OV-chippaal.’

Van der Geest vindt het belangrijk dat studenten ook leren ontwerpen voor mensen met een beperking. ‘Veel studenten weten niet eens dat de toegankelijkheid van overheidswebsites in de wet is vastgelegd.’

Met het vak User-Centered Design of New Media richt Van der Geest zich al langer op mensen met een beperking. In het verleden ontwierpen studenten bijvoorbeeld een app waarmee slechtzienden een koffieautomaat kunnen bedienen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.