IO-student in prijzen met ‘klikspaan’ voor koekenpan

| Paul de Kuyper

Waar moet je tijdens het koken met je spatel heen? Klik ‘m aan je koekenpan, bedacht IO-student Liza Boon. Ze won er een prijs mee in de HEMA-ontwerpwedstrijd.

Liza Boon, student industrieel ontwerpen, paste het handvat van een koekenpan aan zodat je er tijdens het koken een spatel in kunt klikken. Met dit ontwerp – de ‘klikspaan’- won ze dinsdag de tweede prijs in de ontwerpwedstrijd van de HEMA.

Kookfrustratie

Volgens Boon is het een veel voorkomende ‘kookfrustratie’: waar laat je tijdens het roerbakken je spatel? ‘Je wilt hem niet op het aanrecht leggen, want dan wordt dat vies. En als je ‘m op de rand van de pan laat rusten, komen er brandplekken op’, aldus de IO-student.

Dat moet handiger kunnen, dacht Boon. Ze maakte voor koekenpannen een nieuwe handgreep met een opstaand randje om het kookgereedschap achter te klikken. ‘De spatel ligt vrij van het randje en kan dus niet aanbranden. Als je op het uiteinde van de spatel drukt, klik je ‘m los en kun je er weer mee roeren.’

In de winkel?

Of de klikspaan ook in de winkel komt, weet Boon nog niet. ‘HEMA is dat wel altijd van plan met winnaars van de ontwerpwedstrijd, maar het moet qua kosten ook uit kunnen. De winkel onderzoekt of ze het ontwerp verder ontwikkelen.’


Update: Boon is ook nog in de race voor de publieksprijs. Stemmen kan tot 13 juli.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.