Studenten koken met afgedankt voedsel

| Paul de Kuyper

IO-student Betina Van Meter wil tien studentenhuizen op de campus voor in totaal honderd man laten koken met voedsel dat anders in de vuilnisbak zou belanden. ‘Ik wil studenten op een positieve manier aan het denken zetten over voedselverspilling.’

Photo by: StockXchnge | Tony Powell

Voor haar vrije opdracht van de bachelor industrieel ontwerpen (IO) organiseert Betina Van Meter op 26 juni de Feed100, een evenement gebaseerd op het wereldwijde Feed5000. ‘Het is een actie tegen voedselverspilling. Ik wil studenten op een positieve manier laten zien dat er nog veel potentie zit in voedsel dat over de datum is.’

Wat gebeurt er tijdens de Feed100?

‘Ik benader tien studentenhuizen om in elk huis een maaltijd te maken voor tien personen. Dat eten gaan we met honderd man op een centrale plek nuttigen. Bij supermarkten en boeren vraag ik om voedingsmiddelen die anders weggegooid zouden worden maar die je nog prima kunt eten. Bijvoorbeeld groente die een beetje verlept is of voedsel uit blik dat over de datum is. Dat mag niet meer in de schappen staan, maar is nog goed te eten.’

Waarom richt je je op studenten. Verspillen zij meer voedsel dan een gemiddeld huishouden?

‘Dat denk ik zeker. In studentenhuizen wordt groot ingekocht. Als niet alles wordt opgegeten, verdwijnt het in de prullenbak. Het komt vaak voor dat er nog een kwart kilo rijst of pasta over is, of een krop sla. Dat blijft liggen en niemand voelt zich er verantwoordelijk voor. Tijdens de Feed100 wil ik studenten tips geven hoe ze voedsel langer kunnen bewaren en hoe ze beter kunnen inkopen.’

Gooi je zelf ook wel eens wat onnodig weg?

‘Natuurlijk, maar sinds ik met dit project bezig ben, ga ik bewuster met voedsel om. Als ik in de supermarkt sta, denk ik vaker: krijg ik die komkommer eigenlijk wel op? We hebben in ons studentenhuis de afgelopen twee à drie weken op de koelkast bijgehouden wat we hebben weggegooid. Dat is echt veel, vooral groente en fruit met schimmels.’

Wat zijn je belangrijkste tips om voedselverspilling in studentenhuizen te verminderen?

‘Slim inkopen is heel belangrijk. Denk in de supermarkt al na of je het ook echt gaat opeten. Verder is eten afdekken in de koelkast heel makkelijk. Er wordt zoveel in de koelkast gezet zonder iets eroverheen. Dat vermindert de houdbaarheid echt enorm.’

Wat staat er de 26ste op het menu?

‘Ik denk vooral veel soep. Maar ik hoop ook dat ik curry’s kan krijgen via supermarkten, en misschien oud brood. Als je dat roostert met wat olie en een paprika, is dat nog heerlijk hoor.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.