Geluidsoverlast als muziek in de oren

| Johannes de Vries

Geluidsoverlast hoeft niet altijd ook écht overlast te zijn. Het bewijs daarvoor willen de deelnemers van het Ghettoblaster Project vanavond op de UT leveren. Zeven componisten maakten muziek met herrie.

Photo by: Arjan Reef

ArtEZ-student Rus Zokaites en elf andere jonge mensen uit de hele wereld zijn al veertien maanden bezig met het project. Het resultaat: een vernieuwend en interactief optreden met zeven verschillende nummers met herrie.

Zokaites: ‘Voor één van de stukken vragen we het publiek vanavond om met een smartphone naar een website te gaan. Op die website kun je op knoppen drukken, die verschillende soorten vooraf opgenomen geluidsoverlast produceren. Dat geluid wordt realtime afgespeeld in de zaal. De muzikanten spelen met de herrie die het publiek maakt mee.’

In één muziekstuk wordt de herrie niet afgespeeld, maar geïmiteerd met de aanwezige instrumenten. Voor de andere muziekstukken gingen componisten naar buiten om het geluid van een voorbijrazende trein of een volle kroeg op te nemen. Dat geluid is gemixt tot een drumbeat, die de basis is van wat de muzikanten vanavond spelen.

Of geluidsoverlast echt de moeite van het beluisteren waard kan zijn, blijkt vanavond vanaf 20:00 uur in het Theatercafé van de Vrijhof. Toegang is gratis.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.