Uni's scoren ietsje hoger bij studentenenquête

Universitaire studenten zijn iets beter te spreken over hun opleiding dan vorig jaar. Op bijna alle punten geven ze hogere cijfers, al moet je daarvoor wel ver achter de komma kijken.

Alle beetjes helpen. Op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden) gaven universitaire studenten vorig jaar een 3,95 voor hun studie in het algemeen. Dit jaar is dat een 3,98 geworden. Dat schrijft de VSNU op basis van de vandaag gepubliceerde uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête.

Afgerond krijgen de universiteiten dus nog steeds een vier, zou je kunnen zeggen. Maar universiteitenvereniging VSNU is blij met de vooruitgang van drie honderdsten. Meer dan 73 duizend studenten hebben de ingevuld, dus het zegt toch wel iets, vindt de woordvoerder. Ook de sfeer aan de opleiding ging er twee honderdsten op vooruit: 4,13 is de score nu.

Cijfers per opleiding

De resultaten per opleiding, ook die van de UT, vind je hier. Daaruit blijkt dat de meest gewaardeerde bacheloropleiding in het hele hoger onderwijs Keltische talen van de Universiteit Utrecht is. Daar geven de studenten een 4,9 voor hun tevredenheid: hoger kan eigenlijk niet. Ook de docenten krijgen er het hoogste rapportcijfer: een 4,7. Vlak daaronder staan twee varianten van klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. De Rotterdamse opleiding wijsbegeerte doet het ook goed, net als biologie in Wageningen.

De UT heeft zes masters en drie bachelors die hoger dan een 4 scoren: European studies, philosophy of science, technology and society, applied physics, electrical engineering, mechanical engineering en technical medicine (masters) en klinische technologie, technische natuurkunde en scheikundige technologie (bachelors).

De minste algemene waardering (3,4 punten voor algemene tevredenheid) krijgen de opleiding media, kunst, design & architectuur aan de Vrije Universiteit, de opleiding communicatie & informatiewetenschappen, eveneens aan de VU, en de opleiding Duitse taal & cultuur van de Radboud Universiteit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.