GroenLinks wil vaart maken met leenstelsel

| HOP, Hein Cuppen

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil niet tot sint-juttemis onderhandelen over het leenstelsel. Het praten heeft nu wel lang genoeg geduurd, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. Hij wil snel duidelijkheid en heeft morgen een afspraak met minister Bussemaker. Overigens sprak chipfabrikant ASML zich gisteren juist uit tégen het leenstelsel.

Photo by: Roos Trommelen

De afspraken die VVD en PvdA in het regeerakkoord maakten vond Van Ojik niet goed. 'Inhoudelijk niet, politiek niet en omdat er onvoldoende draagvlak voor bestond. Daarom zitten we nu in deze situatie. Als PvdA en VVD dit deel van het regeerakkoord willen realiseren, dan moet het anders gaan dan ze gedacht hadden. En dan zullen ze naar partijen als GroenLinks en D66 moeten luisteren.'

Eisen aan het leenstelsel

In het interview herhaalt hij de eisen waaraan een leenstelsel volgens GroenLinks moet voldoen: de aanvullende beurs voor studenten met minder draagkrachtige ouders moet omhoog, de ov-kaart moet behouden blijven, het collegegeld moet omlaag en de opbrengsten van het leenstelsel moeten meteen in het onderwijs worden teruggeploegd. Zolang de toegankelijkheid en de kwaliteit van het hoger onderwijs maar verbeteren.

Chipfabrikant ASML is bezorgd

Peter Wennink, ceo van ASML, voelde zich geroepen om zich deze week ook uit te spreken over het leenstelsel. Dat leenstelsel is ‘niet zo’n goed idee’, zei hij gisteren op BNR Radio.

Nu al studeren er in Nederland te weinig technici af om alle vacatures bij chipfabrikant ASML te vervullen. Als de basisbeurs wordt afgeschaft denkt hij dat het tekort nog groter wordt. Uit een eigen enquête zou blijken dat een derde van de bachelorstudenten dan niet meer zou doorstuderen in de master.