Vijf procent meer aanmeldingen uni's

| Johannes de Vries

Universiteiten hadden op 1 mei dit jaar zo’n vijf procent meer aanmeldingen dan vorig jaar op 1 september. De Universiteit Twente heeft nog wel wat extra aanmeldingen nodig om net zoveel eerstejaarsstudenten als vorig jaar te halen.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Vorige week hebben zich nog zo’n zevenduizend aspirant-studenten voor het wetenschappelijk onderwijs aangemeld, aldus universiteitenvereniging VSNU. De universiteiten kregen in totaal bijna 66 duizend aanmeldingen. Dit jaar moesten studiekiezers zich voor het eerst vóór 1 mei aanmelden om zeker toegelaten te worden op een universiteit, in plaats van 1 september.

Op veel universiteiten (waaronder de UT) kan aanmelden echter ook de komende maanden nog gewoon. Daarom is het aantal vooraanmeldingen op 1 mei niet goed vergelijkbaar met het aantal op 1 mei vorig jaar, noch met 1 september vorig jaar.

Afwachten

Minke Scholten houdt zich namens de UT bezig met het aantal vooraanmelders. Zij is positief over het aantal vooraangemelde studenten, maar houdt een slag om de arm.

Scholten: ‘We zitten nu op 24% meer aanmeldingen dan vorig jaar op dezelfde datum. Het is logisch dat het aantal nu hoger ligt: scholieren melden zich over het algemeen eerder aan. Er moeten dus nog wel wat aanmeldingen bij om net zo hoog uitkomen als verleden jaar. Maar de inschrijving is ook nog niet gesloten, we hebben nog een redelijke periode. We moeten nu vooral afwachten.’

Advies

Aspirant-studenten gaan na hun aanmelding meedoen aan studiekeuzeactiviteiten. Ze krijgen bijvoorbeeld een gesprek, vullen een vragenlijst in of volgen alvast een college. Uiteindelijk krijgen ze een advies van de opleiding: ze zijn wel of niet geschikt. Maar ze hoeven zich niets van dat advies aan te trekken.

‘Het zou kunnen dat scholieren die ergens een negatief advies krijgen, uiteindelijk bij ons terecht komen, ook al hebben ze zich nu nog niet bij ons aangemeld. We hebben op de UT een soepeler beleid dan sommige andere universiteiten.’

De studiekeuzeactiviteiten gelden niet voor buitenlandse studenten. Ook de deadline van 1 mei bestaat voor hen niet. Ook de inschrijvingen van buitenlandse studenten lopen de komende maanden gewoon door.

Vergelijken

Al met al is er daardoor weinig zinnigs over de cijfers te zeggen, concludeerde UT Nieuws eerder. ‘Volgend jaar kunnen we pas echt goed vergelijken,’ zegt ook Scholten. Overigens is er aan de deadline voor numerus fixus-opleidingen niets veranderd: die ligt nog steeds halverwege mei.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.