Helm tegen schedelafplatting helpt niet

| Redactie

UT-promovenda Renske van Wijk van de faculteit MB heeft aangetoond dat een helmbehandeling om schedelafplatting bij baby’s tegen te gaan, niet beter is dan wachten op natuurlijk herstel.

Jaarlijks worden zo’n 4.000 helmen voorgeschreven bij de behandeling van schedelafplatting. Tot vorig jaar waren de helmen, die ongeveer 1200 euro kosten en vergoed worden uit het basispakket, veel in het straatbeeld te zien. De helmen werden voorgeschreven door artsen op speciale 'helmspreekuren'. Het effect is echter nooit aangetoond.

Uit het onderzoek van Renske van Wijk blijkt nu dat de behandeling met de helm niet beter is dan het wachten op natuurlijk herstel. De helmbehandeling is wel duur, kost veel tijd en leidt tot veel bijwerkingen. Het advies is vanaf nu dan ook: bij matige tot ernstige schedelafwijkingen: geen helm.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het British Medical Journal. Verder volgt vanavond (2 mei) een item in het tv-programma EenVandaag over dit onderwerp. Daarin wordt ook gesproken met ouders van baby’s die zo’n helm kregen voorgeschreven.