UT net niet in top 100 Leiden Ranking

Nederlandse wetenschappelijke publicaties hebben steeds meer invloed. Er staan dit jaar niet zes maar acht universiteiten in de vanmiddag gepubliceerde CWTS Leiden Ranking. De UT staat net buiten de top honderd.

In tegenstelling tot andere wereldranglijsten kijkt het Leidse onderzoeksinstituut CWTS in zijn ranking alleen naar citatiescores: het aantal verwijzingen in de wetenschappelijke publicaties van anderen. De gedachte daarachter is eenvoudig: als een wetenschappelijke publicatie belangrijk is, zal iedereen ernaar verwijzen. Als het artikel weinig waard is, zakt het al snel weg in de vergetelheid. De vooruitgang van de Nederlandse universiteiten is voor een deel te danken aan verbeteringen in de methodologie waardoor veel Chinese universiteiten er juist op achteruit zijn gegaan.

De Universiteit Leiden is de Nederlandse koploper op positie 53, gevolgd door de Vrije Universiteit op 64. De Universiteit Twente staat op plek 102 (in 2013 op 111) en is daarmee de negende Nederlandse universiteit. Vorig jaar stond de UT in Nederland nog op 8; het jaar daarvoor voerde de UT de nationale lijst aan.

De Leiden Ranking meet ook de samenwerking van universiteiten met het bedrijfsleven. Daar zijn Nederlandse universiteiten opvallend goed in. De TU Eindhoven is opnieuw wereldwijd koploper: vijftien procent van alle Eindhovense publicaties wordt in samenwerking met bedrijven geschreven. De TU Delft staat met dertien procent wereldwijd op positie vier.

De gehele ranglijst vind je hier.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.