Enorm tekort aan wiskundeleraren

Er is een enorm tekort aan wiskundeleraren, waarschuwt het Platform Wiskunde Nederland. In vier jaar tijd is het aantal openstaande vacatures verdubbeld. UT-studenten die de lerarenopleiding doen, hebben vaak al voor hun afstuderen een baan.

Photo by: StockXchnge | Sanja Gjenero

Er is sprake van een groot probleem, zegt het platform vandaag in het Algemeen Dagblad. ‘Nederland moet wiskundig juist sterker worden om internationaal mee te kunnen blijven draaien in de economie’, aldus woordvoerder en hoogleraar Remco van der Hofstad. ‘Doordat er zo weinig wiskundestudenten zijn, die ook nog eens niet voor het onderwijs kiezen, gaat het de verkeerde kant op.’

Overspannen arbeidsmarkt

Volgens opleidingsdirecteur Jan van der Veen van de UT-lerarenopleiding ELAN is er inderdaad sprake van ‘een overspannen arbeidsmarkt’. ‘Scholen informeren bij ons geregeld naar afgestudeerden, maar vrijwel alle studenten hebben al tijdens de master een baan.’

In de eerste vier maanden van dit jaar stonden er volgens het platform 298 vacatures open voor wiskundedocenten. Er studeren niet alleen te weinig studenten af of om al die vacatures te vullen, wiskundigen zouden daarnaast vaak worden ‘weggekaapt’ door het bedrijfsleven. Daar zijn de salaris- en loopbaanperspectieven beter, signaleert de krant.

UT: twintig docenten per jaar

Jan van der Veen van ELAN verwacht dat het lerarentekort voor wiskunde zeker tot 2018 aanhoudt. Veel docenten gaan de komende jaren met pensioen.

Aan de UT studeren jaarlijks zo’n twintig docenten af. De instroom uit de opleiding wiskunde is 15 tot 20 studenten. Daarnaast zijn er zij-instromers en promovendi die de ELAN-opleiding volgen. ‘Dat loopt eigenlijk hartstikke goed’, zegt Van der Veen.

De instroom uit andere studies, zoals elektrotechniek of werktuigbouwkunde, kan nog wel wat hoger, vindt de opleidingsdirecteur. ‘Lang niet iedereen weet dat de mogelijkheid er is daarmee docent wiskunde te worden.’

Samen met Delft en Eindhoven heeft de UT de opleiding tot leraar wiskunde sinds kort ook opengesteld voor ontwerpers die afgestudeerd zijn aan een bouwkundeopleiding. Enerzijds omdat de arbeidsmarkt voor die studenten slecht is, anderzijds om het tekort aan wiskundeleraren op te vangen. Met een vooropleiding als ontwerper mogen studenten wiskunde geven in de onderbouw.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.