Aantal nieuwe UT-studenten is nog gissen

Twee weken geleden stond de teller nog op 42 duizend, maar met de deadline van 1 mei in zicht is het aantal bij universiteiten aangemelde scholieren zondag gegroeid tot 59 duizend. Hoeveel daarvan uiteindelijk daadwerkelijk gaan studeren - bijvoorbeeld aan de UT - is niet te zeggen.

Photo by: Universiteit Twente

Vorig jaar rond deze tijd waren er zo'n 46 duizend vooraanmeldingen, maar toen lag de deadline voor aanmelden vijf maanden later. Die cijfers zijn dus niet goed vergelijkbaar. Het is relevanter te kijken naar het aanmeldingen op 1 september vorig jaar: bijna 63 duizend. ‘We missen nu nog ongeveer vierduizend studenten’, concludeert een VSNU-woordvoerder.

Vooraanmeldingen UT: meer dan vorig jaar op zelfde moment, maar minder dan gemiddeld

Omdat het nog maar gaat om vooraanmeldingen, is het lastig conclusies te trekken. Mede door de vervroegde deadline en de ingevoerde regeling voor studiekeuzegesprekken, melden scholieren zich meer dan voorheen aan voor meerdere opleidingen, waarvan ze er meestal toch maar één gaan volgen. Het aantal vooraanmeldingen nu zegt daardoor niet veel over het definitieve aantal inschrijvingen.

Om toch íets te kunnen zeggen over het aantal vooraanmeldingen, kan het aantal vooraanmeldingen gedeeld worden door het gemiddeld aantal inschrijvingen per aankomend student. Dit 'gewogen aantal vooraanmelders' blijkt op de UT dan tien procent hoger te liggen dan een jaar geleden op hetzelfde moment. Daarmee loopt de Universiteit Twente achter op het gemiddelde van universiteiten (de groei is gemiddeld 21%), al is het nog maar de vraag of dat in dit stadium echt iets zegt.

Nieuwe regels vertroebelen cijfers

Dit jaar moeten studiekiezers zich voor het eerst vóór 1 mei aanmelden. In de maanden voor de zomer voeren ze gesprekken of doen ze een test, waarna ze een advies van hun opleiding krijgen: je bent wel of niet geschikt. Wie te laat komt, heeft geen recht meer op zo'n studiekeuzegesprek en kan zelfs geweigerd worden. Als aspirant-studenten zich op tijd aanmelden, mogen de onderwijsinstellingen ze in principe niet aan de poort tegenhouden, zelfs niet als deze volkomen ongeschikt lijken.

Onderwijsinstellingen kunnen overigens ook besluiten de late aanmelders toch toe te laten. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat late inschrijvers massaal geweigerd worden. De bekostiging van universiteiten hangt immers mede van het aantal inschrijvingen af en verschillende opleidingen hebben al aangegeven niet al te streng te zullen zijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.