Rijdende en vliegende robots

| Sandra Pool

Hopen op dat ene waardevolle contactje, die ene grote deal. Aanwezig zijn op de Hannover Messe is een must voor alles en iedereen die ook maar iets te maken heeft met techniek en innovatie. Zeker nu Nederland dit jaar partnerland is. ‘Je moet naar buiten toe, contact maken. Laten zien wat je hebt’, aldus hoogleraar Advanced Robotics, Stefano Stramigioli.

De Universiteit Twente is deze week prominent aanwezig op de grootste technologiebeurs wereldwijd. In hal twee ‘research & technology’ staat een feloranje gekleurde stand waarop de naam Holland High Tech prijkt. De vijftig beschikbare vierkante meter voor de meest spraakmakende Hollandse innovaties zit bomvol. Het aanbod varieert van rijdende robots tot kunstmatig vliegende vogels. De drie technische universiteiten bemannen het platform samen met enkele Nederlandse ondernemers zoals ASML.

Smart grid

Tussen de tulpen, posters en banners staan deze maandagmorgen Max Kerkers (l), student technische informatica en Max Vervoort, student elektrotechniek. Samen bemannen ze het Smart Grid House, een modelwoning met slim energieverbruik. ‘Ja, premier Mark Rutte en Bondskanselier Angela Merkel zagen we vanmorgen voorbij komen’, zegt Vervoort opgewekt. Met het hoogwaardigheidsbezoek begon de eerste dag van de Hannover Messe goed voor de studenten. Ook daarna was er genoeg klandizie, verzekeren de twee. ‘Bezoekers zijn nieuwsgierig’, vertelt Vervoort. ‘ Ze zien dat er wat gebeurt in het huis en het lijkt net of er iemand thuis is. De televisie gaat aan of uit en hetzelfde gebeurt met de lampen. Dat trekt de aandacht.’ Veel vragen krijgen ze ook. ‘Mensen willen weten hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor het energieverbruik in huis of ze delen hun eigen ideeën en dan heb je ineens een heel interessant gesprek.’ Kerkers: ‘Waar het hier allemaal omdraait? Connecties opdoen en in contact komen met interessante partijen.’

Expositie

De twee studenten zijn bekend met het fenomeen beurs, maar de Hannover Messe is nieuw voor ze. Kerkers: ‘Gisteren liepen we een half uurtje rond. Dan heb je ongeveer een tiende gezien. Het is echt megagroot.’ Wie de technologiebeurs bezoekt, doet er goed aan zich voor te bereiden. Van hal naar hal struinen om de laatste innovatieve snufjes op te snuiven is een optie. Of je bedenkt van te voren welke items je per se wilt zien en je maakt een plan. Niet verkeerd, want de expositie is groots. Op het terrein staan bijna dertig hallen uitgerust met bedrijvenstands. Pendelbussen zorgen voor het vervoer van zuid naar noord en van west naar oost. Elektrische wagens zoeven voorbij en doen dienst als taxi. Wie te voet gaat, doet er goed aan prettig schoeisel aan te trekken. De afstanden zijn enorm. Kilometers met technologische creaties, state of the art techniek en technologische innovaties zijn te verslinden. Grote jongens als ASML, Siemens en Philips zijn erbij. In totaal 62 landen, uit elke hoek van de wereld vertegenwoorigd. De Hannover Messe is het walhalla, een soort Disney World, waar techneuten en techniekliefhebbers hun hart ophalen.

Buitenwereld

UT-hoogleraar Stefano Stramigioli, ook aanwezig op het oranje platform, treedt graag naar buiten toe met Pirate, een robot voor pijpinspectie. ‘Ik boorde zojuist het eerste, serieuze contact aan. Visitekaartjes zijn uitgewisseld. Als je goede dingen maakt en je blijft in je hok zitten, heeft niemand er wat aan. We moeten naar buiten toe. Laten zien wat we in huis hebben. Zo’n tentoonstelling is een prima mogelijkheid om in contact te komen met de buitenwereld.’ Volgens de hoogleraar is de Messe succesvol als er op het einde zinvolle contacten zijn gelegd. ‘Die consequenties hebben voor jou en de rest van de onderzoeksgroep.’

Aandacht

Hoewel de beurs nog maar net de deuren opende, is het deze ochtend al aardig druk bij het High Tech paviljoen. Twee robots, de autonome campusrobot FROG van de UT en ‘Frau Antje’ van de Technische Universiteit Eindhoven, strijden om de aandacht. Filmploegen en cameramannen scharen zich om de machines als ze een ’wandelingetje’ maken. Het publiek houdt de pas in, kijkt, bewondert en lacht om de twee apparaten.

Vogel

De Robird, een creatie van Nico Nijenhuis, masterstudent stromingsleer en CEO van Clear Flight Solutions, trekt eveneens de nodige aandacht.‘De vleugels slaan op en neer. De vogel beweegt en dat betekent belangstelling. Op het tv-scherm erachter zie je dat-ie ook daadwerkelijk vliegt.’ Nijenhuis vindt het vooral leuk om de relatie tussen wetenschappelijk onderzoek en commercie te laten zien. ‘Ik leg graag uit hoe wetenschappelijke bevindingen zich ontwikkelen tot een commercieel product en dat het heel goed samen gaat.’ Zijn Robird is er het voorbeeld van. ‘Ons specialisme is het verjagen van vogels met deze robotvogel. We zijn een paar jaar geleden begonnen als spin-off en het gaat erg goed’, zegt Nijenhuis met een brede lach op het gezicht. ‘We hebben mooie opdrachten.’

Ondernemen

Een andere UT-spin-off showt ook het ondernemende karakter van de UT. Ysbrand Wijnant, docent aan de UT, is ook CTO bij 4Silence. Het bedrijf werkt aan het in de markt zetten van nieuwe toepassingen om geluidsoverlast te verminderen. ‘Het is de eerste keer dat ik hier ben en ik heb sterk de indruk dat het heel groot is.’ De hoop is net die ene geïnteresseerde te ontmoeten. ‘Ons product is overal toepasbaar, ook op de Duitse snelwegen. Een aantrekkelijke markt dus.'

De campusrobot maakt nog maar eens een rondje. Zijn ronde, groene ogen manen passanten vriendelijk om te stoppen. Pal voor het High Tech paviljoen, dat dan weer wel. In de hoop dat de bezoekers daar ook even naar binnenstappen en een kijkje nemen.

Studenten

De Hannover Messe is de grootste technologiebeurs ter wereld en trekt ieder jaar ruim 220.000 bezoekers. In 2013 bood de Hannover Messe ruimte aan 6.550 exposanten uit 62 landen. De beurs is nog tot en met 10 april. UT-masterstudenten en PhD's die geinteresseerd zijn, kunnen aankomende donderdag voor tien euro met een speciale bus mee naar de technologiebeurs. Aanmelden kan bij Juliette Fhij van M&C (j.fhij@utwente.nl)