Euros blikt op de Varsity

| Marije ten Böhmer

Het rustieke Schalkwijk werd afgelopen zondagochtend overspoeld door studenten. Het was tijd voor de Varsity, het oudste studentensportevenement van Nederland. Met succes voor Euros, maar niet op het hoofdnummer, de oude vier.

Photo by: Arjan Reef

De Varsity is de wedstrijd waar roeiend Nederland al lang van te voren naar uitkijkt, en waar de eer van de roeiverenigingen op het spel staat.

In de eerste voorwedstrijd lagen twee boten van Euros aan de start. De ene boot gevuld met de eerstejaars wedstrijdroeisters, de andere boot gevuld met vier tweedejaars wedstrijdroeisters. De eerstejaars werden uitgeschakeld maar de tweedejaars dwongen, door ruim eerste te worden, een plek af in de finale. In die finale wisten Laurèn Appelman, Geeske Boer, Renske Boswinkel en Helen Harmsen de eerste plek, en dus een blik, in de wacht te slepen.

Jasje-dasje

Waar de wedstrijdroeiers geen alcohol drinken, vloeide om elf uur het bier al rijkelijk bij de in groten getale meegereisde supporters. In jasje-dasje schreeuwden zij ‘hun’ vereniging naar de finish. Ook Euros was luidkeels te horen toen de ‘eerstejaars zwaar’ de voorwedstrijd knap wisten te winnen. In de finale konden deze mannen echter geen potten breken, ze werden laatste. De ‘eerstejaars licht’ werden ook luidkeels toegeschreeuwd, maar met een vierde plek wisten zij zich niet te kwalificeren voor de finale.

In de middag, toen het droog was en je met heel veel goede wil de zon kon zien schijnen, verschenen drie skiffs (eenpersoonsboten) met wedstrijdroeiers van Euros aan de start. Justine Wolters, Maarten Schilt en Theo van Hal wisten niet verder te komen dan respectievelijk een vierde, vijfde en zesde plaats.

Oude vier

Als laatste stond de finale van de oude vier op het programma. De oude vier van Euros kwam, zoals door menigeen voorspeld, in de voorwedstrijd als laatste over de finish en lag dus niet aan de start in de finale. De oude vier is hét hoofdnummer van de Varsity voor de vier beste roeiers van de vereniging. In de oude vieren zaten onder andere olympische roeiers die speciaal hun trainingskamp in Australië hadden verlaten om deel te nemen aan de Varsity.

De finale van de oude vier werd een spannende strijd tussen het Amsterdamse Nereus en het Groningse Gyas. Nereus kwam uiteindelijk drie seconden eerder dan Gyas over ‘de streep’ waarmee de vierde overwinning op rij kon worden gevierd. Traditiegetrouwe sprongen leden van Nereus met enkel een stropdas in het koude Amsterdam-Rijnkanaal. Gyas gaat echter niet als tweede de boeken in, de ploeg werd gediskwalificeerd voor het te scherp afronden van een boei.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.