Nieuwe etappe van 12,5 kilometer voor Bata-lopers

| Paul de Kuyper

Of het de langste Bata-etappe ooit is, weet de organisatie niet, maar het is in ieder geval de langste van de afgelopen tien jaar. In de 42ste editie van de Batavierenrace leggen de lopers van de vernieuwde derde etappe 12,5 kilometer af.

Vorig jaar waren de Bata-etappes niet langer dan 10,4 kilometer. Of 12,5 kilometer de langste etappe ooit is, durft de organisatie niet met zekerheid te stellen. Daarvoor is het archief te ontoegankelijk. Wel is zeker dat er de afgelopen tien jaar geen langere afstand dan 12,3 kilometer werd gelopen.

De nieuwe herenetappe ontstond nadat de Duitse gemeente waar de atleten doorheen lopen, verzocht de route te verleggen. Dit was nodig voor de verkeersveiligheid en om overlast voor omwonenden tegen te gaan.

De derde etappe loopt bijna volledig over Duits grondgebied, van Wylerbergmeer naar wisselpunt Dingdung.

Extra uitdaging

Elk jaar kijkt de organisatie waar het parcours (pdf) moet worden aangepast ten opzichte van de vorige editie. Volgens voorzitter Peter Bartels is het mooi meegenomen dat er nu een lange etappe is ontstaan. ‘Teams bestaan uit veel verschillende lopers. Het is fantastisch dat we de deelnemers die veel hardlopen een extra uitdaging kunnen bieden.’

Kortste etappe korter

De kortste etappe van vorig jaar (2,9 km) is dit jaar nog iets korter. De dames lopen in de elfde etappe dit jaar 2,6 kilometer. Omdat er wegwerkzaamheden zijn, moest het parcours een paar honderd meter worden verlegd.

In totaal leggen de Bata-teams dit jaar 177,9 kilometer af, 2,8 kilometer meer dan in 2013.

De 42ste Batavierenrace vindt plaats op zaterdag 10 mei.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.