‘Ze maken gewoon een kleurplaat van je’

Singer-songwriters, bandjes, cabaret en poëzie. En dat allemaal in je woonkamer. Het zijn de ingrediënten van Stukafest, het studentenkamerfestival. Een avond lang geven artiesten in verschillende woonkamers van studentenhuizen een optreden. In poppodium Atak was het eindfeest.

Photo by: Arjan Reef

De woonkamer van Huize Probitas was het toneel van singer-songwriter Marike Jager. Ze trad op samen met haar partner in crime: Henk Jan Heuvelink. Ze zijn bekend van onder andere Lowlands en Zwarte Cross. Deze avond gingen ze voor klein en intiem. En dat lukte. Met ongeveer veertig man in de woonkamer, was het al gauw knus en warm. Jager en Heuvelink speelden wat bekende nummers, maar ook enkele van het nieuwe album dat over een maand uitkomt. De liedjes creëerden een gemoedelijke sfeer. ‘Een klein lemen hutje in mijn landelijke achtertuin inspireerde me. Ik heb er mijn laatste album opgenomen’, vertelt Jager aan het publiek. Met een akoestisch optreden, begeleidt door gitaar, elektrische piano en zelfs een speeldoos was de sfeer persoonlijk en amicaal.

LiGHT-UP

Voor het studentenhuis aan de Mina Krusemanstraat 106 brandt een vuurkorf. Theelichtjes in glazen potjes markeren het tuinpad richting de ingang. En binnen? Nog meer licht. Studenten poseren om de beurt een paar minuten voor een muur terwijl de rest van het publiek toekijkt. Op hun lichamen verschijnen felgekleurde lijnen van licht die twee jonge kunstenaars erop tekenen. Ze gebruiken een tablet, maar hoe ze het precies doen, blijft een mysterie. Een bak warme popcorn gaat rond. Extra service naast bier, wijn en fris wat te koop is. Een van de bezoekers, TG-studente Eline KleinJan (22), stelde zich deze ronde anders voor. Toch heeft ze het goed naar haar zin. ‘Ik vind die onverwachte kleurencombinaties leuk. Opeens heb je rode ogen en blauw haar. Ze maken gewoon een kleurplaat van je. Eentje voor gevorderden, dat wel. Het is namelijk best lastig om zo lang stil te blijven staan!’

Hot Club de Frank

In een ruime studentenkamer in hartje centrum, Marktstraat 3, gaan vier wat oudere mannen helemaal op in hun gipsy jazzmuziek. De band Hot Club de Frank speelt blijkbaar aanstekelijk: het publiek deint enthousiast mee. Muziekinstrumenten, emoties en melodieën buitelen over elkaar heen. ‘Met deze muziek moet je eigenlijk romantisch in Italië zijn, pasta etend met je vriend’, fluistert iemand. Een minuut verder is de sfeer als in een rokerig Frans café en nog even later waan je je in Oost-Europa. Precies zoals de band hun voorstelling beschrijft: ‘Een wilde rit van Amsterdam naar Boekarest.’

Eindfeest

De afsluiting van Stukafest 2014 was zoals gebruikelijk in poppodium Atak. Texas Radio, Broken Brass Ensemble en Mannen met Snorren traden op.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.