Fractie olympisch succes komt uit windtunnel UT

| Paul de Kuyper

Textiel voor het olympisch schaatspak waarin Sven Kramer en Ireen Wüst de komende twee weken in Sotsji op goudjacht gaan, is gekozen na windtunneltesten op de UT.

Photo by: TVM schaatsploeg

De vakgroep van hoogleraar technische stromingsleer Harry Hoeijmakers testte anderhalf jaar geleden in de windtunnel in de Horst twintig stoffen met elk een verschillende ruwheid. Drie stoffen die zorgen voor minder luchtweerstand heeft schaatsbond KNSB gebruikt voor de been- en armstukken in het olympische schaatspak voor de Spelen in Sotsji.

Enkele procenten winst

Hoeijmakers denkt dat het nieuwe pak schaatsers als Sven Kramer en Ireen Wüst enkele procenten winst oplevert. Dat kan het verschil zijn tussen een gouden medaille en een plek naast het podium.

Als Hoeijmakers door een technisch-wetenschappelijke bril kijkt, noemt hij de aerodynamische winst ‘klein’. ‘In de vliegtuigindustrie gaat men pas ergens mee aan de slag bij een verwachte weerstandsvermindering van zo’n tien procent. Voor de aerodynamica is dit evolutie, voor de schaatswereld kan het een revolutie zijn.’

Lees morgen meer over de windtunneltesten die de UT deed voor het olympisch schaatspak in het februarinummer van UT Nieuws Magazine.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.