Niet-bindend studiekeuzeadvies voor aspirant-student

| Paul de Kuyper

Vrijwel alle UT-bachelors bieden vanaf dit voorjaar een studiekeuzecheck aan voor aspirant-studenten om te kijken of de opleiding aansluit bij hun verwachtingen. De check is niet verplicht en het eraan gekoppelde studiekeuzeadvies is daarom ook niet-bindend.

Vrijwel alle UT-bachelors bieden vanaf dit voorjaar een studiekeuzecheck aan voor aspirant-studenten om te kijken of de opleiding aansluit bij hun verwachtingen. Dat kan bijvoorbeeld met een meeloopdag, maar ook door een gesprek te voeren met de studieadviseur. De check is niet verplicht en het eraan gekoppelde studiekeuzeadvies is daarom ook niet-bindend.

Universiteiten zijn sinds dit jaar verplicht studiekeuzeactiviteiten, zoals een meeloopdag, aan te bieden aan toekomstige studenten. Aspirant-studenten moeten zich eerder aanmelden voor een opleiding dan voorheen, uiterlijk 1 mei, maar krijgen daar keuzebegeleiding voor terug. Dit moet de uitval verminderen, omdat vooraf duidelijker is wat een student van een studie kan verwachten.

Volgens de Wet Kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs mogen instellingen studenten weigeren als ze zich na 1 mei aanmelden. (Wel mogen aanmelders tot 1 september switchen als ze zich voor 1 mei bij een andere studie hebben ingeschreven.) Ook kunnen universiteiten de studiekeuzecheck verplicht stellen. De UT doet dat voor het collegejaar 2014-2015 nog niet. Het college van bestuur wil eerst ervaring opdoen met de nieuwe regeling. De studiekeuzeadviezen die volgen uit de studiekeuzecheck zijn daarom ook niet-bindend.

Van meeloopdag tot portfolio

De studiekeuzeactiviteiten die de UT-bachelors aanbieden, variëren van een meeloopdag en een gesprek met de studieadviseur bij bijvoorbeeld biomedische technologie en technische bedrijfskunde tot het opsturen van een motivatiebrief met cv en portfolio bij creative technology. Sommige opleidingen, zoals technische wiskunde en communicatiewetenschap, vinden alleen een gesprek met de studieadviseur genoeg. Bij civiele techniek, industrieel ontwerpen en werktuigbouwkunde wordt aanmelders met een 7 of lager voor het eindexamen wiskunde geadviseerd mee te doen met een zomerschool wiskunde.

Psychologie en technische geneeskunde vallen buiten de nieuwe Regeling Studiekeuzeactiviteit, omdat deze opleidingen een numerus fixus hebben en studenten middels (gewogen) loting worden toegelaten. Voor university college ATLAS is een aparte toelatingsregeling.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.