Kinderen bezoeken robotvakgroep

| Johannes de Vries

In het kader van de Europese roboticaweek kreeg de vakgroep robotics and mechatronics (RaM) vandaag zo’n tachtig kinderen op bezoek. Bewapend met vragenlijsten liepen ze langs en bedienden ze verschillende robots en kregen ze uitleg van de vakgroepleden. Wat ze daarvan begrepen, maakte ze over het algemeen erg enthousiast.

Photo by: Redactie UT Nieuws

Want aan een basisschoolkind uitleggen hoe een robot werkt blijkt nog niet zo eenvoudig. Een aantal vakgroepleden spreekt alleen Engels, anderen gebruik per ongeluk toch woorden als ‘configuratie’ en spreken over ‘bugs’.

‘En toch pikken de kids het vaak sneller op dan hun ouders,’ stelt iemand van de vakgroep. ‘Geef ze een joystick en ze begrijpen hoe het werkt.’ En inderdaad, vooral de robots waar de kinderen zelf iets mee kunnen doen, lijken populair. Met enige regelmaat moet er gewaarschuwd worden om pijnlijke vingers te voorkomen. Verderop telt een kind de gewrichten van een robot, nadat is uitgelegd wat ‘gewrichten’ eigenlijk zijn. Er blijkt genoeg te leren. ‘En hopelijk hebben we hiermee een zaadje gelegd voor de toekomst,’ zegt een ouder.

Tijdens de Europese roboticaweek worden over heel Europa activiteiten aangeboden aan een breed publiek waarmee het groeiende belang van robots wordt duidelijk gemaakt. In dat kader bezocht vakgroephoofd Stefano Stramigioli gisteren kinderprogramma Zapplive. Bekijk hier het fragment vanaf minuut 34.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.