UT-student bouwt Bitcoin-automaat

| Johannes de Vries

Student creative technology Douwe Bart Mulder kocht twee jaar geleden voor een appel en een ei een kleine hoeveelheid Bitcoins. Inmiddels is iedere Bitcoin een paar honderd dollar waard. Mulder legt graag uit hoe Bitcoins werken en bouwde direct ook maar even een Bitcoin-automaat.

Photo by: Tim Rijnhout

Bitcoins. Veel mensen hebben er wel van gehoord, maar hoe die zogenaamde ‘nieuwe munt’ precies werkt, is voor een groot deel van hen niet helemaal duidelijk. ‘Wat is het, hoe werkt het en hoe kom ik eraan?’ vragen veel mensen volgens student creative technology Douwe Bart Mulder. ‘Wat het is en hoe het werkt, kan ik wel uitleggen. En vanaf nu kun je er ook gemakkelijk aan komen!’ Mulder (op de foto met het zwarte overhemd) bouwde samen met zijn huisgenoot van Saxion (Maurice Koopman) een Bitcoin-automaat, waarmee je de Bitcoins simpelweg kunt kopen.

Het ‘minen’ van Bitcoins (het door je computer laten oplossen van een ingewikkeld algoritme om zo de Bitcoins te ‘delven’) is voor veel mensen te ingewikkeld en kost erg veel tijd. En online aanschaffen is nog niet zo eenvoudig. ‘Bij de grote online ‘wisselkantoren’ is een uitgebreid legitimatieproces nodig. En dan nog is het de vraag of je ze kunt aanschaffen: de Rabobank en ABN blokkeerden het laatst al,’ vertelt Mulder.

Want die zijn volgens Mulder niet zo blij met de nieuwe, digitale munteenheid. Bitcoins worden namelijk niet gemaakt en beheerd door banken, maar door de gebruikers zelf. De munt zet zich af tegen de bestaande systemen. ‘Het hele systeem van Bitcoins is betrouwbaarder dan het bankensysteem,’ vindt Mulder. ‘Het is gedecentraliseerd en daarom niet uit te schakelen. Bovendien beheer je gewoon je eigen geld.’

Waardevol

Mulder kocht zijn Bitcoins zo’n twee jaar geleden voor een paar dollar per stuk. Ruim een week geleden schoot de waarde naar $900, nu ligt de prijs van één Bitcoin nog iets boven de $600. Steeds meer winkels overal ter wereld accepteren Bitcoins als betaalmiddel. Daarbij gaat alles digitaal, bijvoorbeeld via de smartphone.

Zo ook de Bitcoin-automaat van Mulder. Door een telefoon voor de lezer van de automaat te houden, wordt er gezocht naar het juiste ‘Bitcoin-rekeningnummer’. Het bedrag dat vervolgens in de Bitcoin-automaat wordt gegooid, wordt bijgeschreven op dat rekeningnummer.

De overgemaakte Bitcoins komen uit de persoonlijke voorraad van de twee Twentse studenten. ‘En die is niet zo groot,’ verklapt Mulder. Ze hebben dan ook geen plannen om de Bitcoin-automaat verder te ontwikkelen. ‘Het is gewoon een eye-catcher die ik goed kan gebruiken om uit te leggen wat Bitcoins nou zijn en wat je ermee kunt.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.