Bezoekersrecord open dagen mede door veel ouders

| Johannes de Vries

Het is de komende dagen drukker dan ooit tijdens de open dagen van de UT. Niet alleen omdat er meer geïnteresseerde scholieren een kijkje komen nemen, ook omdat zij steeds vaker een papa of mama meenemen naar de open dag. Aanstaande zaterdag lopen er zelfs meer begeleiders dan leerlingen over de campus.

In totaal meldden zich exact 6609 mensen aan voor de open dagen die vandaag, morgen, zaterdag en volgende week vrijdag plaatsvinden. 3804 daarvan zijn studiezoekers, ten opzichte van 2805 begeleiders.

UT’s doelgroepadviseur bachelor Ingrid Groenewegen ziet een trend in de toename van het aantal begeleiders. ‘Ouders worden steeds meer betrokken bij het maken van een studiekeuze. Mede omdat het maken van een goede keuze door overheidsmaatregelen alsmaar belangrijker wordt. En ook universiteiten willen dat scholieren een opleiding kiezen die goed bij hen past. Dat is goed voor de student én voor de opleiding.’

In- en uitschrijven

Vanaf 2014 moeten scholieren zich voor 1 mei bij een of meer opleidingen hebben ingeschreven. ‘Het is tegenwoordig wettelijke verplicht dat universiteiten tussen mei en september dan een studiekeuzeactiviteit aanbieden, als check voor de aankomende studenten een definitieve keuze maken.’ De aankomende studenten kunnen hun aanmelding - zoals gebruikelijk - voor september nog intrekken.

Het is dus nog lang niet zeker dat de toenemende interesse voor de open dag ook betekent dat er volgend jaar meer mensen aan de UT studeren. ‘Maar je hebt als universiteit wel meer kans om goed te laten zien wat je hier kunt studeren en om aankomende studenten hier de sfeer te laten proeven,’ zegt Groenewegen.

Vandaag stond de eerste van de vier open dagen in het teken van de internationale studiezoeker. Daardoor was het nog betrekkelijk rustig op de campus. Vanaf morgen gaan we wel wat merken van het recordaantal aanmeldingen voor de open dagen, voorspelt Groenewegen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.